Sunday, March 11, 2018

RESEPI ASAM PEDAS AYAM PENCEN

Asam Pedas ialah sejenis masakan Melayu. Di Malaysia terkenal di Melaka dan Johor. Sebut sahaja asam pedas semua orang tahu bahawa masakan itu sangat sedap dan popular di Negeri Melaka dan Johor. Resepi untuk membuatnya tidaklah terlalu rumit dan tidak pula terlalu mudah.Walau bagaimanapun terdapat juga kawasan-kawasan lain di negeri Melaka dan Johor ini mempunyai resepi asam pedas yang berlainan. Terpulang kepada citarasa masing-masing untuk menyedapkan lagi masakan mereka. Ianya sangat berbeza dari sudut rasa dan tekstur.

Kebiasaannya bahan-bahan yang mesti ada ialah terdiri daripada ikan (kebiasaannya ikan parang, ikan tenggiri, ikan merah dan ikan terubuk), cili kering, bawang merah, bawang putih, belacan, halia, lengkuas, kunyit hidup (jika ingin menyedapkan lagi masakan), serai, daun kesum, bunga kantan, asam jawa, asam gelugur atau daun limau purut. Bahan-bahan ini hendaklah mengikut sukatan masakan.


RESEPI ASAM PEDAS AYAM PENCEN
BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam pencen/ayam tua di potong-potong.

BAHAN-BAHAN KISAR
10 tangkai cili kering (ikut kepedasan sendiri)
1 biji bawang besar
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
11/2 inci lengkuas
11/2 sudu mkn rempah kari (ikan)
4 helai daun limau purut
garam n asam keping secukup rasa
minyak utk menumis

PROSES PENYEDIAAN
1. Tumiskan bahan kisar sampai pecah minyak dn naik aromanya.
2. Gaul-gaulkan.
3. Masukkan ayam.
4. Masukkan air(air biar lebih sikit sbb ayam pencen/tua ni liat/keras).
5. Masak smpai ayam empuk.
6. Masukkan daun limau purut.
7. Masukkan garam dn asam keping.

No comments:

Post a Comment