Asam Pedas ialah sejenis masakan Melayu. Di Malaysia terkenal di
Melaka dan Johor. Sebut sahaja asam pedas semua orang tahu bahawa masakan itu
sangat sedap dan popular di Negeri Melaka dan Johor. Resepi untuk membuatnya
tidaklah terlalu rumit dan tidak pula terlalu mudah.Walau bagaimanapun terdapat
juga kawasan-kawasan lain di negeri Melaka dan Johor ini mempunyai resepi asam
pedas yang berlainan. Terpulang kepada citarasa masing-masing untuk menyedapkan
lagi masakan mereka. Ianya sangat berbeza dari sudut rasa dan tekstur.
Kebiasaannya bahan-bahan yang mesti ada ialah terdiri daripada
ikan (kebiasaannya ikan parang, ikan tenggiri, ikan merah dan ikan terubuk),
cili kering, bawang merah, bawang putih, belacan, halia, lengkuas, kunyit hidup
(jika ingin menyedapkan lagi masakan), serai, daun kesum, bunga kantan, asam
jawa, asam gelugur atau daun limau purut. Bahan-bahan ini hendaklah mengikut
sukatan masakan.
RESEPI
ASAM PEDAS AYAM PENCEN
BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam
pencen/ayam tua di potong-potong.
BAHAN-BAHAN KISAR
10 tangkai cili
kering (ikut kepedasan sendiri)
1 biji bawang besar
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
11/2 inci lengkuas
11/2 sudu mkn rempah
kari (ikan)
4 helai daun limau
purut
garam n asam keping
secukup rasa
minyak utk menumis
PROSES PENYEDIAAN
1. Tumiskan bahan
kisar sampai pecah minyak dn naik aromanya.
2. Gaul-gaulkan.
3. Masukkan ayam.
4. Masukkan air(air
biar lebih sikit sbb ayam pencen/tua ni liat/keras).
5. Masak smpai ayam
empuk.
6. Masukkan daun
limau purut.
7. Masukkan garam dn
asam keping.
No comments:
Post a Comment