Sunday, March 11, 2018

RESEPI ACAR PISANG

Acar adalah sejenis hidangan Malaysia yang terdiri daripada bahan-bahan yang dijeruk. Sayur-sayuran keras, atau buah-buahan jeruk disatukan menjadi suatu hidangan yang tersendiri. Ada acar yang dimasak, manakala ada acar yang dibuat seperti gaya rojak atau salad. Acar biasanya dijadikan lauk sampingan bagi hidangan nasi, misalnya nasi putih, nasi minyak atau nasi beriani

Disebabkan terdapat pelbagai pengaruh masakan kaum di Malaysia, acar sudah berkembang dan meranting mengikut variasi kaum, terdapat pelbagai jenis acar, mengikut selera kaum masing-masing.

Hidangan acar berasal dari hidangan dari Benua Kecil India, yang dikenali sebagai achar. Kemungkinan hidangan ini dibawa oleh pedagang dan perantau daripada India sebagai makanan bekal, kerana acar boleh disimpan lama (dijeruk). Dikatakan hidangan acar di Malaysia adalah veri tempatan hidangan acar Muhglai. Adaptasi hidangan Mughlai boleh diperhatikan juga dengan hidangan-hidangan lain seperti roti canai, kurma dan kari.

RESEPI ACAR PISANG
BAHAN BAHAN

Pisang benggala - pisang dikupas ckit2 kulitnya n kelar ..kemudian rendam dgn air garam..n celur/rebus skjap..
1 kotak santan
1@2 biji Bwg besar
6@7 sdb cili kering yg dikisar
6sdb cuka
Gula
Garam

BAHAN BAHAN KISAR
10ulas bwg merah
4 ulas bwg putih
1 inci halia

PROSES PENYEDIAAN
Kisar semua bahan bahan kisar. Panaskn minyak dan tumiskan bahan bahan kisar tadi. Tumis smpai naik bau..

Kemudian masukkan cili kisar, gula, garam dan cuka..yg ni tumis lama ckit ye.. Bagi pecah minyak.

Lepas tu masukkan pisang  dan  sedikit air.jgn banyak sangat nanti kuah cair dan tidak  sedap.

Tunggu smpai mendidih..lepas tu masukkan santan..kacau sebati.
Tggu smpai mendidih dan masak..last skali letak hirisan bwg besar..

No comments:

Post a Comment