Kek merupakan bentuk roti atau makanan seperti roti. Dalam bentuk
moden, ia biasanya pencuci mulut dimasak manis. Dalam bentuk yang asal, kek
biasanya roti goreng atau kek keju, dan biasanya berbentuk cakera. Menentukan
sama ada sesuatu makanan yang diberikan patut dikelaskan sebagai roti, kek, atau
pastri boleh menjadi sukar.
Kek moden, terutamanya kek lapis, biasanya mengandungi campuran
tepung, gula, telur dan mentega atau minyak, dengan beberapa kelainan yang juga
memerlukan cecair (biasanya susu atau air) dan agen penaik (seperti yis atau
serbuk penaik). Bahan perisa seperti puri buah-buahan, kacang, buah-buahan
kering atau halwa, atau pati buah sering ditambah, dan banyak bahan-bahan utama
boleh diganti. Kek sering diisi dengan buah-buahan diawet atau sos pencuci
mulut (seperti krim pastri), ais dengan butterkrim atau icing lain, dan dihiasi
dengan marzipan, tepi berhias atau halwa buah-buahan.
Kek sering menjadi
pencuci mulut pilihan selepas makan di majlis-majlis upacara, terutamanya
majlis perkahwinan, ulang tahun, dan hari lahir. Terdapat banyak resipi kek
sehingga tidak terkira, ada yang seperti roti, beberapa jenis berlemak dan
rumit, dan banyak yang telah berabad lamanya. Membuat kek tidak lagi proses
yang rumit, pada suatu masa banyak kerja diperlukan bagi menghasilkan kek
(terutamanya mengepuk buih telur), peralatan membakar dan arahan telah
diringkaskan agar tukang masak yang paling amatur masih boleh membuat kek.
RESEPI
KEK SUSU MANIS
BAHAN BAHAN A
2
biji kuning telur (size A)
1 biji telur
1/4 cawan susu manis
30 ml minyak masak
1/3 cawan tepung
gandum (ayak)
1sdt baking powder
BAHAN BAHAN B
2
biji putih telur (size A)
3 sudu gula halus
PROSES PENYEDIAAN
satukan bahan A..guna
whisk..adun sampai x berketul..ketepikan
mixer putih telur
sampai berbuih..masukkan gula skit2..mix lagi sampai nak ke stage stiff
peak..masa nie meringue tanduk yg hujung tu ada bengkok skit..(kalo stiff peak
tanduknya tegak)
masukkan meringue
skit2 ke dlm adunan A..guna kaedah kaup balik
bakar selama 50 minit
guna 150c atau sampai atas kek jadi brown
No comments:
Post a Comment