Sunday, March 11, 2018

RESEPI PUDING MANGGA

Puding adalah jenis makanan yang boleh jadi sama ada pencuci mulut yang manis atau hidangan savori. Perkataan puding adalah dipercayai datang dari bahasa Perancis boudin, yang berasal dari bahasa Latin botellus, yang bererti "sosej kecil", merujuk kepada daging bersalut yang digunakan dalam puding abad pertengahan Eropah.

Di United Kingdom dan beberapa negara, perkataan puding boleh digunakan untuk menggambarkan kedua-dua hidangan manis dan savori. Kecuali yang layak, bagaimanapun, istilah sehari-hari penggunaan biasanya menandakan pencuci mulut; di United Kingdom, puding digunakan sebagai sinonim untuk pencuci mulut tentu. Puding manis yang pekat berasaskan kanji atau tenusu seperti puding nasi, kek kukus campuran seperti puding span Tetes dengan atau tanpa tambahan bahan-bahan seperti buah-buahan kering seperti dalam puding Natal. Hidangan savouri termasuk puding Yorkshire, puding hitam, puding lemak dan steak dan puding buah pinggang.

Di Amerika Syarikat dan beberapa bahagian Kanada, puding menandakan pencuci mulut berasaskan susu manis yang sama dengan konsisten sama dengan kastard berasaskan telur, kastard segera atau mousse, biasanya jenis yang komersial yang menggunakan tepung jagung, gelatin atau agen kolagen yang serupa seperti garis produk jenama Jell

RESEPI PUDING MANGGA
BAHAN BAHAN
10 gram agar-agar
5 cawan air
1 cawan gula
1 cawan jus mangga
2 cawan susu sejat
2 camb perahan limau nipis.
hirisan mangga secukupnya.

PROSES PENYEDIAAN
1. Masak agar-agar sehingga masak
2. Masukan gula dan masak sehingga gula hancur
3. keluarkan 1/4 dari agar-agar tadi ketepikan
4. 3/4 bahagian di letakkan susu cair dan di letakkan perasa manggo dan jus manga
5. 1/4 di letakkan 1 camb gula dan 1/4 cawan air serta warna hijau serta perahan limau nipis.




No comments:

Post a Comment