Ikan Tamban-Buluh Bulat atau nama saintifiknya
Dussumieria elopsoides merupakan ikan air masin. Ia merupakan sejenis ikan
dalam keluarga Clupeidae dan genus Dussumieria. Ia memiliki ekor berbentuk
bercabang.
Ia merupakan ikan yang penting secara komersial dan
dijual di pasar-pasar sebagai makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi
memastikan ia tidak terancam oleh tangkapan melampau oleh nelayan komersial.
Ia merupakan ikan yang penting secara komersial dan
dijual di pasar-pasar sebagai makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi
memastikan ia tidak terancam oleh tangkapan melampau oleh nelayan komersial.
IKAN TAMBAN SALAI GORENG
CILI API
BAHAN BAHAN
10 ekor ikan tamban ~ di salai
rebus dulu dengan asam keping dan garam kemudian baru salai
BAHAN TUMBUK
20 biji cili api
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
gula dan garam secukup rasa
Minyak untuk mengoreng
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk hingga harum Kemudian
masukkan garam dan gula secukup rasa
Akhir sekali masukkan ikan salai dan gaul rataAngkat dan hidangkan
No comments:
Post a Comment