Ikan Kurau atau nama
saintifiknya Polydactyls indicus merupakan ikan air masin.Ia merupakan ikan yang penting secara komersial dan
dijual di pasar-pasar sebagai makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi
memastikan ia tidak terancam oleh tangkapan melampau oleh nelayan komersial
KARI TELUR & IKAN KURAU
MASIN
BAHAN BAHAN
4 biji telur direbus hingga masak
6 keping ikan kurau di potong dadu
2 sudu besar bawang besar kisar
2 sudu besar cili kisar
2 ulas bawang putih di tumbuk halus
1 ini halia di tumbuk halus
2 sudu besar serbuk kari daging
Garam secukup rasa
1/4 cawan air assam
2 biji ubi kentang di potong dadu kecil
1 kuib knorr ayam
4 cawan air untuk kuah nya
Minyak masak untukmenumis
Sedikit daun kari
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak sedikit di periuk.
Letakkan bahan kisar, bawang2, halia, cili. Tumis hingga ia
bangkit aroma nya. Letakan air, daun & serbuk kari dan ubi kentang. Garam
secubit dan 1 kuib knorr ayam. Rasa kuahnya, biarkan kentang nya masak hungga
empok.
Bila sudah mendidih dan empuk kentang nya, letakan telur rebus dan
ikan kurau masin nya.
Kecilkan api dan biarkan ia masak dalam berapa minit
lagi supaya telur dan ikan meresap kuah kari nya. Sajikan panas panas dengar taburan
daun kari bersama nasi putih.
No comments:
Post a Comment