Monday, March 12, 2018

KARI TELUR & IKAN KURAU MASIN

Ikan Kurau atau nama saintifiknya Polydactyls indicus merupakan ikan air masin.Ia merupakan ikan yang penting secara komersial dan dijual di pasar-pasar sebagai makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi memastikan ia tidak terancam oleh tangkapan melampau oleh nelayan komersial

KARI TELUR & IKAN KURAU MASIN
BAHAN BAHAN
4 biji telur direbus hingga masak
6 keping ikan kurau di potong dadu
2 sudu besar bawang besar kisar
2 sudu besar cili kisar
2 ulas bawang putih di tumbuk halus
1 ini halia di tumbuk halus
2 sudu besar serbuk kari daging
Garam secukup rasa
1/4 cawan air assam
2 biji ubi kentang di potong dadu kecil
1 kuib knorr ayam
4 cawan air untuk kuah nya
Minyak masak untukmenumis
Sedikit daun kari

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak sedikit di periuk.

Letakkan bahan kisar, bawang2, halia, cili. Tumis hingga ia bangkit aroma nya. Letakan air, daun & serbuk kari dan ubi kentang. Garam secubit dan 1 kuib knorr ayam. Rasa kuahnya, biarkan kentang nya masak hungga empok.

Bila sudah mendidih dan empuk kentang nya, letakan telur rebus dan ikan kurau masin nya.

Kecilkan api dan biarkan ia masak dalam berapa minit lagi supaya telur dan ikan meresap kuah kari nya. Sajikan panas panas dengar taburan daun kari bersama nasi putih.



No comments:

Post a Comment