Ikan Kembung adalah sejenis ikan laut dalam genus Scomber dan
famili Scombridae.Ia merupakan ikan yang penting secara komersial dan dijual di
pasar-pasar sebagai makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi memastikan ia
tidak terancam oleh tangkapan melampau oleh nelayan komersial.
RESEPI IKAN MASAK JERUK
BAHAN A:
2 biji bawang merah
dimayang
2 ulas bawang putih
dimayang
1 inci halia di hiris
nipis2.
sedikit jintan manis
sedikit minyak untuk
menumis
BAHAN B :
4 potong ikan ikan
kembong1/2 batang lobak merah dihiris nipis2
1/4 batang timun di
buang biji dan dihiris nipis2.
2 batang serai
dihiris nipis2.
10 biji cili api
5 ulas bawang putih
di belah dua
4 biji bawang merah
di belah empat
2 camca cuka masakkan
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
PROSES PENYEDIAAN
Masukkan minyak dalam
kuali tunggu hingga panas.
Masukkan bahan bahan
A iaitu bawang putih, bawang merah, halia dan jintan manis.
Masak agak sederhana
garing.
Masukkan air, agak agak padan dengan
ikan dan sayur .
Mendidih kuah
masukkaan serai dan lobak merah. Masukkan timun, bawang putih dan bawang merah.
Masukkan cuka, garam dan gula.
Masukkan cili api dan
tunggu sekejap baru masukkaan ikan. Rasa dahulu, jika ada rasa kurang garam dan
gula bolehlah tambah sedikit supaya rasa menjadi seimbang.
No comments:
Post a Comment