Thursday, March 15, 2018

RESEPI DAGING BLACKPAPER BROKOLI

Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal.

Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.


RESEPI DAGING BLACKPAPER BROKOLI
BAHAN-BAHAN
800 gm daging lembu
1 pokok brokoli , dipotong
2 ulas bawang besar kuning (Holland)
3 sudu besar penuh lada hitam- dikisar kering
2 sudu besar minyak
1 sudu kecil gula
Garam
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan air

BAHAN PERAP:
3 sudu besar kicap manis – kicap biasa yang selalu kita makan dengan nasi
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar minyak bijan
4 ulas bawang putih di tumbuk
1 inci halia, ditumbuk
2 sudu besar serbuk lada hitam halus

PROSES PENYEDIAAN
Perap daging dengan bahan perap selama lebih kurang 1 jam atau semalaman. Lebih lama lebih sedap

Bila nak masak, panaskan minyak, masukkan daging perap, sesudu gula dan air secukupnya. Masak sehingga air kering dan daging lembut. Jika daging masih belum lembut, tambah air dan masak lagi sehingga kering.

Bila kering masukkan lada hitam dan kacau rata.

Masukkan brokoli dan bawang besar dan masak seketika.

Jika nak kuah lebih pekat masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau terus tutup api.




No comments:

Post a Comment