Apam
balik atau juga dikenali sebagai apom balik, Murtabak manis dan Terang bulan
merupakan sejenis kuih tradisi Indonesia, Malaysia dan Singapura, sesuai
dimakan pada waktu pagi dan petang secara bersantai. Ia merupakan sejenis kuih
apam berkulit tebal yang dibakar dengan lapisan mentega dan ditaburi inti
kacang dan jagung di atasnya dan kemudian dilipat dua. Kini terdapat pelbagai
perisa seperti coklat, vanila dan strawberi. Apam balik sedap dimakan
panas-panas. Tapi awas lidah boleh melecur dan perlu menunggu sedikit masa
untuk pesanan siap dimasak.
Bahan
tepungnya dicampur dengan air soda dan air penaik ibu roti, dimasak di atas
kuali tembaga dan dimaniskan dengan taburan gula kasar, kisaran kacang tanah
goreng atau nestum, marjerin dan bahan penambah perisa lain yang sesuai.
RESEPI APAM BALIK
BERLAUK
BAHAN BAHAN
4 Cawan Tepung Gandum
2 biji telur
3/4 cawan gula
2 Camca kecil baking
powder
1 camca kecil bikar
bonat
3 cawan air
1 camca garam
Sedikit pewarna hijau
/ pewarna kuning
Blander semua bahan2
Biarkan selama 1 jam
.
BAHAN BAHAN LAUK
2 ketul dada ayam
dipotong dadu
2 ulas bawang putih
dihiris
1 biji bawang merah
dihiris
1 biji bawang besar
dipotong dadu
1 1/2 sudu rempah
rendang
1 sudu rempah kari
Garam
Gula
Sedikit perasa.
PENYEDIAAN LAUK
Panaskan minyak utk
menumis. Masukkan bawang yang dihiris.
Masukkan rempah rendang dan
rempah kari letak sedikit air. Masak sehingga garing Masukan isi ayam dan
bawang besar.
letak garam, gula dan sekit
perasa. Masak sehingga betul2 masak. Cili besar hiris nipis2 dab gaulkan
PROSES MASAK APAM
Panaskan kuali leper
tidak melekat. Sapukan sedikit minyak.
Tuang adunan apam ke dalam kulai
leper. Masak sehingga berlubang2, seperti yang saya tunjukkan dlm video.
Bila sudah masak letakan inti
sebelah dan kemudian lipat apam tersebut. Boleh dihidangkan ke dlm pinggan.
No comments:
Post a Comment