Ikan
aya atau tongkol kerai, Katsuwonus pelamis, ialah ikan perciform sederhana
dalam famili tuna, Scombridae. Ia juga dikenali sebagai aku, bonito artik,
mushmouth, oceanic bonito, tuna berjalur, atau ikan victor. Ia membesar
sehingga 1 m (3 kaki). Ia adalah ikan pelagik kosmopolitan dijumpai di perairan
tropika dan panas-sederhana. Ia adalah spesies yang sangat penting untuk
perikanan
Ikan
aya atau tongkol kerai mengawan secara berkumpulan. Pembiakan berlaku sepanjang
tahun di perairan khatulistiwa, tetapi ia menjadi lebih bermusim jika berada
lebih jauh dari khatulistiwa. Panjang ikan ketika pertama kali mengawan adalah
lebih kurang 45 cm (18 in). Ia juga dikenali dengan bau yang kuat.
RESEPI
SAMBAL IKAN TONGKOL
BAHAN BAHAN
Ikan tongkol
serbuk kunyit
2sdb air asam jawa
gula
n garam secukup rasa.
BAHAN BAHAN KISAR
5ulas bwg merah
2ulas bwg putih
1/2 inci halia
Cili
kering yg direbus/dbuang biji
PROSES PENYEDIAAN
Mula2..gaul ikan tu
dgn kunyit dan garam.. Lepas tu goreng smpai garing. dah masak..letak tepi
dulu..
UNTUK SAMBAL
kisar semua bahan
bahan kisar.Panaskn minyak dan tumis / masukkan bahan yg dikisar td..
Tumis lama ckit bagi btul betul
masak dan pecah minyak..dan tmbahkn ckit air asam jawa ..garam dan gula secukup
rasa
last sekali baru letak ikan yg
dgoreng td.Kacau kacau hingga sebati dengan sos
No comments:
Post a Comment