Sunday, March 11, 2018

RESEPI SAMBAL IKAN TONGKOL

Ikan aya atau tongkol kerai, Katsuwonus pelamis, ialah ikan perciform sederhana dalam famili tuna, Scombridae. Ia juga dikenali sebagai aku, bonito artik, mushmouth, oceanic bonito, tuna berjalur, atau ikan victor. Ia membesar sehingga 1 m (3 kaki). Ia adalah ikan pelagik kosmopolitan dijumpai di perairan tropika dan panas-sederhana. Ia adalah spesies yang sangat penting untuk perikanan

Ikan aya atau tongkol kerai mengawan secara berkumpulan. Pembiakan berlaku sepanjang tahun di perairan khatulistiwa, tetapi ia menjadi lebih bermusim jika berada lebih jauh dari khatulistiwa. Panjang ikan ketika pertama kali mengawan adalah lebih kurang 45 cm (18 in). Ia juga dikenali dengan bau yang kuat.


RESEPI SAMBAL IKAN TONGKOL
BAHAN BAHAN
Ikan tongkol
serbuk kunyit
2sdb air asam jawa
gula n garam secukup rasa.

BAHAN BAHAN KISAR
5ulas bwg merah
2ulas bwg putih
1/2 inci halia
Cili kering yg direbus/dbuang biji

PROSES PENYEDIAAN
Mula2..gaul ikan tu dgn kunyit dan garam.. Lepas tu goreng smpai garing. dah masak..letak tepi dulu..

UNTUK SAMBAL
kisar semua bahan bahan kisar.Panaskn minyak dan tumis / masukkan bahan yg dikisar td..

Tumis lama ckit bagi btul betul masak dan pecah minyak..dan tmbahkn ckit air asam jawa ..garam dan gula secukup rasa


last sekali baru letak ikan yg dgoreng td.Kacau kacau hingga sebati dengan sos

No comments:

Post a Comment