Kuih talam bukanlah jenis kuih yang khusus, tetapi
biasanya merujuk kepada cara pembuatan jenis kuih yang dibuat di dalam bekas
talam. Ia merangkumi beberapa jenis kuih seperti Bengkang ubi, kuih lapis, Kuih
Seri Muka dan pelbagai lagi.
Biasanya kuih talam ini tidak memiliki bentuk
khusus kerana ia mengikuti bentuk talam, samaada bulat, segi empat sama atau
segi empat tepat. Selepas kuih masak, barulah ia dipotong mengikut saiz
hidangan. Secara kasarnya, saiz hidangan bergantung pada yang memotongnya.Kuih
lapis dipotong berbentuk segi empat sama dan segi empat tepat
Kuih lapis dipotong berbentuk segi tiga dan bulat. Sekiranya
ia dibuat untuk dihidangkan seperti dihotel-hotel, ia dipotong kecil saiz
sesuap mulut. Ini bagi memudahkan ia dimakan. Sekiranya ia untuk dijual
dikedai, ia mungkin bersaiz lebih besar sedikit bagi menarik minat pembeli yang
mungkin akan memilik gerai pesaing sekiranya saiz jualan lebih kecil berbanding
kuih pesaing.
RESEPI KUIH TALAM PANDAN
BAHAN BAHAN BAHAGIAN BAWAH
1cwn gula pasir
4 3/4 cwn air
2cwn tpg gandum
2sdb tpg ubi
Sedikit pewarna hijau
1sdt garam
8- 10helai daun pandan
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan kukusan hgg air mndidih..sapukan myk/marjerin pd loyang
atau lapik dgn plastik.
Blender daun pandan dan air kemudian tapis. masukkan tepung
gandum, tepung ubi, gula, garam, pewarna
ke dalam air pandan tadi. kacau sebati kemudian tapis ke dlm Loyang. kukus 20minit.
kalau ada air bertakung. buang sikit sikit dan kukus sekejap tanpa tudung
periuk kukus. dlm 5minit... cakar cakarkan sikit atasnya.
BAHAN BAHAGIAN ATAS
2 1/2 cwn santan jgn cair tau.. biar pekat
baru lemak. .
1cwn tpg beras
1/2 sdt garam
PROSES PENYEDIAAN
Satukan semua bhn. .. kacau sebati dan tapis/ tuang
atas adunan yg da masak tadi... kukus lg 20mnt. .. da siap.. buka penutup kukus
dan kukus lg 5mnt utk mggelakkan air bertakung atas kuih... biarkan sejuk.. (
jgn letak dlm peti ais lak) bila da betul2 sejuk baru potong... nak cantik. .
potong guna pisau plastik.
No comments:
Post a Comment