Rendang merupakan masakan daging yang disediakan dengan santan, lada,
bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan
sebagai lauk, yang mana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut
kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan
begitu saja.
Kebanyakan bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang. Rasa dagingnya lembut dan sedap. Rendang amat terkenal dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya.
Kebanyakan bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang. Rasa dagingnya lembut dan sedap. Rendang amat terkenal dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya.
RENDANG HIJAU SOTONG SUMBAT
BAHAN BAHAN
Sedikit daun ketumbar,
2 helai daun limau
purut,
Dua senduk santan
Asam jawa / asam
keping
BAHAN BAHAN KISAR
cili besar hijau,
Cili padi hijau,
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 ulas bwg putih,
5 ulas bwg merah,
1/2 bwg besar.
2 btg hati serai
PROSES PENYEDIAAN
panaskan minyak.
Tumis bahan yang telah dikisar.
Masuk santan, Garam & gula
& asam.Sotong disumbatkan dgn pulut dan
lock kepalanya guna lidi.
Setelah bhn tumis
garing masuk sotong. Biarkan 7 minit mati api. Siap. Tabur daun limau purut
mayang halus.
No comments:
Post a Comment