Monday, March 12, 2018

RESEPI NASI KATOK

Nasi katok merupakan makanan yang khas dari Brunei Darussalam. Sebagai makanan  utama  negara Asia, nasi dapat dengan mudah ditemukan pada setiap menu di sejumlah negara di Asia. Cara menanamnya yang mudah serta memiliki kandungan gizi yang tinggi, nasi umumnya digunakan sebagai makanan pokok warga negara Asia.

Begitu juga dengan nasi katok yang menjadikannya makanan sehari-hari untuk dmakan oleh masyarakat Brunei. Penyajian nasi katok dengan menggunakan wadah plastik makanan, menjadikan nasi katok sebagai makanan cepat saji khas Brunei. Nasi katok mudah ditemui di restoran restoran di Brunei. Mulai dari kedai hingga restoran menyajikan menu ini.


RESEPI NASI KATOK
BAHAN-BAHAN :
Nasi putih secukupnya
1 ekor ayam - dipotong kecil
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam

BAHAN SAMBAL :
4 biji bawang besar - dicincang
5 sudu besar sos tomato
1 1/2 sudu cili kisar
5-8 tangkai cili padi
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

PROSES PENYEDIAAN
Perap ayam bersama garam, serbuk kunyit dan sedikit rempah kari untuk setengah jam. Goreng hingga garing dan ketepikan.

Untuk membuat sambal, kisar bawang besar bersama cili padi, sos tomato dan cili kisar sehingga lumat.

Di dalam kuali, panaskan 2-3 sudu besar minyak, tumis bahan kisar sehingga pecah minyak atau hingga sambal benar-benar masak. Tambah sedikit air jika sambal terlalu kering.

Perasakan dengan gula dan garam. Hidang nasi putih bersama ayam goreng dan tuang sambal ke atas ayam goreng.



No comments:

Post a Comment