Nasi katok merupakan
makanan yang khas dari Brunei Darussalam. Sebagai makanan utama negara Asia, nasi dapat dengan mudah ditemukan
pada setiap menu di sejumlah negara di Asia. Cara menanamnya yang mudah serta
memiliki kandungan gizi yang tinggi, nasi umumnya digunakan sebagai makanan
pokok warga negara Asia.
Begitu juga dengan nasi
katok yang menjadikannya makanan sehari-hari untuk dmakan oleh masyarakat
Brunei. Penyajian nasi katok dengan menggunakan wadah plastik makanan,
menjadikan nasi katok sebagai makanan cepat saji khas Brunei. Nasi katok mudah
ditemui di restoran restoran di Brunei. Mulai dari kedai hingga restoran
menyajikan menu ini.
RESEPI NASI KATOK
BAHAN-BAHAN :
Nasi putih secukupnya
1 ekor ayam -
dipotong kecil
1 sudu besar serbuk
kari
1 sudu teh serbuk
kunyit
Garam
BAHAN SAMBAL :
4 biji bawang besar -
dicincang
5 sudu besar sos
tomato
1 1/2 sudu cili kisar
5-8 tangkai cili padi
Garam dan gula
secukup rasa
Minyak untuk menumis
PROSES PENYEDIAAN
Perap ayam bersama
garam, serbuk kunyit dan sedikit rempah kari untuk setengah jam. Goreng hingga
garing dan ketepikan.
Untuk membuat sambal, kisar
bawang besar bersama cili padi, sos tomato dan cili kisar sehingga lumat.
Di dalam kuali, panaskan 2-3 sudu
besar minyak, tumis bahan kisar sehingga pecah minyak atau hingga sambal
benar-benar masak. Tambah sedikit air jika sambal terlalu kering.
Perasakan dengan gula dan garam.
Hidang nasi putih bersama ayam goreng dan tuang sambal ke atas ayam goreng.
No comments:
Post a Comment