Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili
yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam,
cuka dan belacan. Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan
Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai
daerah.
RESEPI SAMBAL AYAM PENYET
BAHAN BAHAN
Bawang besar 4 biji
Bawang putih 4 ulas
Tomato 4 biji
Ikan bilis segelintir
(dalam 15 ekor)
Belacan sebesar ibu
jari, banyak juga la aku letak semalam.
Lada besar 5 ketul
Lada kecik 10 biji
kalau makan pedas letak banyak pun takpa letak sikit pun takpa
Garam
Gula
Sos cili 3 sudu
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak lepastu tumis lah
ikan bilis dan belacan tadi sampai masak jangan garing, lepastu masukkan lada
bawang putih dan bawang besar tadi. 3 benda tu sebelum dimasukkan pastikan
korang potong 4 siap siap nanti senang nak kisar.
Dah agak kuning tu
tutup api biar sejuk sikit dah la. Lepas tu masuk dalam pengisar dan kisar
sehingga lumat.
Dah lumat masukkan
balik dalam kuali masuk semua tomato yang dah siap dipotong. Masuk la gula
garam secukup rasa. Nak masin ke manis ke ikutlah selera korang. Letak sos
cili. Masak lah sampai tomato tadi lembik dan hilang rupa bentuk sebiji tomato.
Angkat lah keluar
dari kuali dan masukkan kedalam mangkuk kemudian hidangkan bersama nasi panas,
ulaman segar dan ayam berempah.
No comments:
Post a Comment