Monday, March 12, 2018

RESEPI KEK KARAMEL COKLAT KUKUS

Kek merupakan bentuk roti atau makanan seperti roti. Dalam bentuk moden, ia biasanya pencuci mulut dimasak manis. Dalam bentuk yang asal, kek biasanya roti goreng atau kek keju, dan biasanya berbentuk cakera. Menentukan sama ada sesuatu makanan yang diberikan patut dikelaskan sebagai roti, kek, atau pastri boleh menjadi sukar.

Kek moden, terutamanya kek lapis, biasanya mengandungi campuran tepung, gula, telur dan mentega atau minyak, dengan beberapa kelainan yang juga memerlukan cecair (biasanya susu atau air) dan agen penaik (seperti yis atau serbuk penaik). Bahan perisa seperti puri buah-buahan, kacang, buah-buahan kering atau halwa, atau pati buah sering ditambah, dan banyak bahan-bahan utama boleh diganti. Kek sering diisi dengan buah-buahan diawet atau sos pencuci mulut (seperti krim pastri), ais dengan butterkrim atau icing lain, dan dihiasi dengan marzipan, tepi berhias atau halwa buah-buahan.

Kek sering menjadi pencuci mulut pilihan selepas makan di majlis-majlis upacara, terutamanya majlis perkahwinan, ulang tahun, dan hari lahir. Terdapat banyak resipi kek sehingga tidak terkira, ada yang seperti roti, beberapa jenis berlemak dan rumit, dan banyak yang telah berabad lamanya. Membuat kek tidak lagi proses yang rumit, pada suatu masa banyak kerja diperlukan bagi menghasilkan kek (terutamanya mengepuk buih telur), peralatan membakar dan arahan telah diringkaskan agar tukang masak yang paling amatur masih boleh membuat kek.

RESEPI KEK KARAMEL COKLAT KUKUS
BAHAN BAHAN
KARAMEL/GULA HANGUS
5 sdb gula
5 sdb air
Cairkan gula dlm periuk atas api kecil sehingga mjadi karamel dan kacau pastu masuk kn air. Masuk kan karamel ke dlm loyang bulat dan rata kan karamel. Ketepikan dan sejukkan.

~PUDING
4 biji telur saiz A
4 kpg roti
1 cwn susu cair
1 cwn susu pkt
1 cwn air suam
1 sdb teh esen vanila

Satukan semua bhn2 di atas dan blend. Tapis kan dan masuk kan loyang yg berisi karamel. Tutup loyang dg aluminium foil dan kukus 30 minit.

~KEK COKLAT
4 biji telur saiz A
1 cwn gula
1 cwn minyak jagung/masak
1 cwn susu cair
1/2 cwn susu pekat
1 sdb esen vanila
1 1/2 cwn tpg gandum
1 cwn serbuk koko
1 sdk soda bikarbonat
1 sdk baking powder

Whisk telur, gula, minyak, esen vanila, susu cair dan susu pkt dlm mangkuk adunan. Pkl sehingga berbuih & kembang.

Mskkan tpg gandum, serbuk koko, soda bikarbonat dan baking powder. Pkl lagi sehingga sebati.

Kemudian tuang adunan ke dlm loyang puding td. Kukus selama 1 jam. Bila dh msk biar kek sejuk selama 30 mnt sehingga tepi kek lekang/renggang dr loyang. Sisipkan tepi kek dgn pisau dan terbalikkan perlahan2 di atas bekas. Sedap mkn sejuk. Hias kek dg buah2an kesukaan anda





No comments:

Post a Comment