Monday, March 12, 2018

RESEPI KEK KEJU PISANG

Kek merupakan bentuk roti atau makanan seperti roti. Dalam bentuk moden, ia biasanya pencuci mulut dimasak manis. Dalam bentuk yang asal, kek biasanya roti goreng atau kek keju, dan biasanya berbentuk cakera. Menentukan sama ada sesuatu makanan yang diberikan patut dikelaskan sebagai roti, kek, atau pastri boleh menjadi sukar.

Kek moden, terutamanya kek lapis, biasanya mengandungi campuran tepung, gula, telur dan mentega atau minyak, dengan beberapa kelainan yang juga memerlukan cecair (biasanya susu atau air) dan agen penaik (seperti yis atau serbuk penaik). Bahan perisa seperti puri buah-buahan, kacang, buah-buahan kering atau halwa, atau pati buah sering ditambah, dan banyak bahan-bahan utama boleh diganti. Kek sering diisi dengan buah-buahan diawet atau sos pencuci mulut (seperti krim pastri), ais dengan butterkrim atau icing lain, dan dihiasi dengan marzipan, tepi berhias atau halwa buah-buahan.

Kek sering menjadi pencuci mulut pilihan selepas makan di majlis-majlis upacara, terutamanya majlis perkahwinan, ulang tahun, dan hari lahir. Terdapat banyak resipi kek sehingga tidak terkira, ada yang seperti roti, beberapa jenis berlemak dan rumit, dan banyak yang telah berabad lamanya. Membuat kek tidak lagi proses yang rumit, pada suatu masa banyak kerja diperlukan bagi menghasilkan kek (terutamanya mengepuk buih telur), peralatan membakar dan arahan telah diringkaskan agar tukang masak yang paling amatur masih boleh membuat kek.

RESEPI KEK KEJU PISANG
BAHAN A
1 cawan gula
4 biji telur gred A
3 sudu besar susu segar
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh bikarbonat soda
1/2 sudu teh baking powder
1 susu besar overlette

BAHAN B
3/4 cawan minyak sayuran
1 sudu teh esen vanilla
Beberapa titis esen pisang
1/2 cawan pisang lecek
1/2 cawan keju cheddar yg disagat

PROSES PENYEDIAAN
Masukkan semua Bahan A di dalam satu bekas & adun menggunakan mixer (dalam 5 min) sehingga adunan naik dua kali ganda.

Masukkan semua Bahan B ke dalam Bahan A & adun menggunakan spatula @ sudip kayu secara kaup balik hingga adunan sebati.  Jangan terlebih adun untuk mengelakkan kek menjadi keras dari segi teksturnya.

Loyang 10 inch
160°C @ 40-50min



No comments:

Post a Comment