Sunday, March 11, 2018

RESEPI MEE DAGING BERKUAH PEDAS

Mi atau mee ialah sejenis makanan yang diperbuat daripada doh tidak beragi yang dibentuk menjadi jaluran yang nipis dan leper atau silinder bulat lalu dimasak dalam cecair yang mendidih. Bergantung pada jenisnya, mi bolehlah dihidangkan kering atau disejukkan sebelum dimasak. Perkataan "mi" berasal daripada sebutan bahasa Hokkien bagi perkataan Cina "" kerana makanan ini juga berasal dari China.

Catatan pertama mengenai mi dihasilkan ketika Dinasti Han Timur sekitar 25 dan 220 M. Pada Oktober 2005, mi tertua yang pernah ditemui telah ditemui di tapak Lajia (budaya Qijia) sepanjang Sungai Kuning di Qinghai, China. Mi yang berusia 4,000 tahun itu kelihatan diperbuat daripada sekoi ekor musang dan sekoi Proso.

RESEPI MEE DAGING BERKUAH PEDAS
BAHAN-BAHAN
400 gm Mee Kunning (di celurkan dalam air panas di tos & di tepikan
200 gm daging segar hiris
2 sudu besar cili boh/kisar
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap manis
1 kuib knorr ayam atau stok ayam atau air secukup (kuah nya)
1 batang serai di titik
1 tangkai daun kari
Sayur sawi di potong kecil semangkuk
10 biji tomato ceri di belah dua
1 lobak merah di hiris serong
1 mangkuk taugeh (optional)
1 biji ubi kentang di rebus dan di potong tipis
2 sudu besar bawang merah goreng
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

BAHAN-BAHAN KISAR
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3 cm halia
4 biji cili api


PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak secukup (3 sudu besar) goreng daging nya sebentar, bersama daun kari, serbuk lada hitam, serai yang di titik dan garam sedikit. Angkat dan tepikan sesudah di goreng.

Panaskan kuali nya semula, letakan minyak sedikit. Tumis bahan2 yang di kisar. Tumis rencah nya hingga ia bangkit baunya.

Masukkan cili kisar, bawang merah goreng dan 1 kuib knorr ayam. Gaulkan rata2, kemudian masukkan stok ayam atau air secukup untuk kuah nya.

Masukkan sos tomato & kicap manis. Biarkan ia masak dan mendidih. Masukan daging goreng, daun kari dan serai tadi bersama lobak merah. Biarkan ia masak dan mendidih lagi.

Masukkan tomato ceri, sayur sawi dan ubi kentang yang sudah di rebus tadi. Untuk di sajikan anda boleh celurkan mee dan taugehnya berasingan atau masukkan mee kunning kedalam kuah daging nya dan masak bersama kuah nya. sajikan panas2. Ikut citarasa masing2.

Taburkan sedikit bawang merah goreng. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment