Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu
sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya.
Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.
Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.
RESEPI
SARDIN TELUR
BAHAN-BAHAN
1 tin sardin besar
Telur 2 biji
1 labu bwg holand
Bwg putih 2 ulas
1 bj tomato
1 bj lada merah besar
1 sb sos cili @ tomato
Daun bawang
Halia (mayang)
Garam
Gula
Air
PROSES PENYEDIAAN
Basuh telur & pecahkan dlm mangkuk. Letak air
sikit bg rasa lembut kacau sebati..Goreng sambil kacau..Ketepikan..
Tumis bwg putih..masukkan halia,bwg holland,
Ikan sardin,air separuh tin..Didihkan.. Then,masukkan
gula,garam secukup rasa,sos,lada & tomato.
Tutup api..letak daun bawang..Ringkas & best rasanya..
No comments:
Post a Comment