Sunday, March 11, 2018

RESEPI SARDIN TELUR

Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. 

Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

RESEPI SARDIN TELUR

BAHAN-BAHAN
1 tin sardin besar
Telur 2 biji
1 labu bwg holand
Bwg putih 2 ulas
1 bj tomato
1 bj lada merah besar
1 sb sos cili @ tomato
Daun bawang
Halia (mayang)
Garam
Gula
Air

PROSES PENYEDIAAN
Basuh telur & pecahkan dlm mangkuk. Letak air sikit bg rasa lembut kacau sebati..Goreng sambil kacau..Ketepikan..

Tumis bwg putih..masukkan halia,bwg holland,

Ikan sardin,air separuh tin..Didihkan.. Then,masukkan gula,garam secukup rasa,sos,lada & tomato.

Tutup api..letak daun bawang..Ringkas & best rasanya..

No comments:

Post a Comment