Biskut ialah sejenis kuih kering yang dibakar,
biasanya leper, nipis, dan rangup dimakan. Biskut ialah istilah yang biasanya
digunakan untuk pelbagai produk makanan dibakar yang berasaskan tepung. Istilah
ini digunakan untuk dua produk yang berbeza di Amerika Utara, Negara-Negara
Komanwel dan Eropah. Untuk senarai jenis, sila lihat senarai biskut.
Dalam bahasa Inggeris Komanwel dan bahasa
Inggeris Hiberno, biskut yang merupakan produk kecil yang dibakar keras yang
akan dipanggil sama ada "cookie" atau "cracker" di Amerika
Syarikat dan kadang-kadang "cookie" dalam bahasa Inggeris Kanada.
Biskut di United Kingdom, Isle of Man dan Ireland mungkin tidak manis atau
manis, seperti biskut coklat, digestives, hobnobs, kacang halia, teh kaya,
bourbons dan krim kastard. Dalam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Komanwel dan Ireland,
istilah "cookie" biasanya merujuk kepada satu jenis biskut (cookie
coklat cip). Bagaimanapun ia boleh juga merujuk kepada jenis biskut atau roti
tertentu oleh penduduk tempatan.
RESEPI TART CADBURY
BAHAN BAHAN
1. Satu buku butter
(250 grm)
2. Tiga cawan tepung
gandum
3. Dua paket Cadbury
Dairy Milk Chocolate
PROSES PENYEDIAAN
Uli butter dan tepung
gandum sampai tidak melekat pada tangan
Tekap guna acuan tart nenas
gulungLetak coklat cadbury (beku dari peti sejuk ) atas adunan
Tutup dengan adunan lagi pada
bahagian atasnya, potong Sapukan kuning telur. Akhir sekali, bakar pada suhu
140 selama sepuluh minit atau sampai masak bergantung oven masing-masing.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment