Thursday, March 15, 2018

RESEPI BIHUN SUP UDANG

Mihun (atau mi siam di Selatan Malaysia) merupakan nama salah satu jenis makanan dari China, bentuknya seperti mi namun lebih tipis. Dalam bahasa Inggeris disebut rice vermicelli atau rice noodles atau rice sticks. Sebutan asal mihun ialah "bihun", yang berasal dari bahasa Cina, iaitu "bi" iaitu berasdan "hun" iaitu tepung. Bahan mihun sendiri dibuat daripada tepung beras. Makanan tersebut sangat terkenal dari negara Chinadan Asia Selatan, seperti India.


RESEPI BIHUN SUP UDANG
BAHAN BAHAN
15 ulas bawang putih (cincang)
10 sudu minyak bijan
3-4 cawan air
1/2 buku kiub pati ayam
Mushrooms
Udang
Fish balls
Fish cakes
Sawi
Cili kicap- (cili, kicap, jus limau nipis)

PROSES PENYEDIAAN
Celur bihun hingga lembut, ketepikan.

Minyak bawang putih-: Panaskan minyak bijan, masukkn bwn putih yg tlh dicincang. Tumis hingga bawang putih garing, angkat dan ketepikan.

Didihkan air bersama 2 sudu minyak bawang putih. Masukkn mushrooms, kiub ayam. Didihkan lg.

Masukkn udang, fish balls dan fish cakes, serta garam. Masukkn sawi, Didihkan hingga semua masak.


Isi kan bihun dlm mangkuk, diikuti kuah sup, minyak bawang putih, chili flakes, dan cili kicap.

No comments:

Post a Comment