Mihun (atau mi siam
di Selatan Malaysia) merupakan nama salah satu jenis makanan dari China,
bentuknya seperti mi namun lebih tipis. Dalam bahasa Inggeris disebut rice
vermicelli atau rice noodles atau rice sticks. Sebutan asal mihun ialah
"bihun", yang berasal dari bahasa Cina, iaitu "bi" iaitu
berasdan "hun" iaitu tepung. Bahan mihun sendiri dibuat daripada tepung
beras. Makanan tersebut sangat terkenal dari negara Chinadan Asia Selatan,
seperti India.
RESEPI BIHUN SUP UDANG
BAHAN BAHAN
15 ulas bawang putih (cincang)
10 sudu minyak bijan
3-4 cawan air
1/2 buku kiub pati ayam
Mushrooms
Udang
Fish balls
Fish cakes
Sawi
Cili kicap- (cili, kicap, jus limau nipis)
PROSES PENYEDIAAN
Celur bihun hingga lembut, ketepikan.
Minyak bawang putih-: Panaskan minyak bijan, masukkn bwn putih yg
tlh dicincang. Tumis hingga bawang putih garing, angkat dan ketepikan.
Didihkan air bersama 2 sudu minyak bawang putih. Masukkn
mushrooms, kiub ayam. Didihkan lg.
Masukkn udang, fish balls dan fish cakes, serta garam. Masukkn
sawi, Didihkan hingga semua masak.
Isi kan bihun dlm mangkuk, diikuti kuah sup, minyak bawang putih,
chili flakes, dan cili kicap.
No comments:
Post a Comment