Mi atau mee ialah
sejenis makanan yang diperbuat daripada doh tidak beragi yang dibentuk menjadi
jaluran yang nipis dan leper atau silinder bulat lalu dimasak dalam cecair yang
mendidih. Bergantung pada jenisnya, mi bolehlah dihidangkan kering atau
disejukkan sebelum dimasak. Perkataan "mi" berasal daripada sebutan
bahasa Hokkien bagi perkataan Cina "麪" kerana makanan
ini juga berasal dari China.
Catatan pertama mengenai mi dihasilkan ketika
Dinasti Han Timur sekitar 25 dan 220 M. Pada Oktober 2005, mi tertua yang
pernah ditemui telah ditemui di tapak Lajia (budaya Qijia) sepanjang Sungai
Kuning di Qinghai, China. Mi yang berusia 4,000 tahun itu kelihatan diperbuat
daripada sekoi ekor musang dan sekoi Proso.
RESEPI MEE KUAH DAGING
BAHAN BAHAN
Cili kering kisar
1 biji kentang russet
2 biji keledek merah
Daging
Asam keping
1 tin tomato soup
Susu pekat
Garam
Gula
Ajinamoto
Sos cili
BAHAN KISAR
1 biji bawang holland
1 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
1/2 inch halia
2 biji tomato
PROSES PENYEDIAAN
Dalam
periuk, didihkan air, masuk daging/tulang, rebus skli kentang dan keledek. Agak
agak kentang keledek dah empuk, angkat pastu kisar
Masuk bahan
kisar, 3 senduk cili kisar, kalau nak pedas letak lebih, 1 tin tomato soup, 2
asam keping,kentang yg dah blend tdi, garam, pak aji. 5 sudu besar susu pekat,
1 senduk sos cili.
Bila da mendidih sesuaikan dan perasakan sedikit
dengan gula. Masak dan siap. Tuangla atas mee dan hidang bersama telur dan irisan
daging dan sayur.ikut suka anda
No comments:
Post a Comment