Sambal
belacan merupakan satu hidangan sampingan yang biasanya dimakan bersama ikan
ataupun ulam. Sambal belacan pada amnya merupakan cili yang ditumbuk bersama
belacan, garam dan sedikit gula.
Sambal
belacan juga boleh dicampurkan dengan tempoyak bagi menyedapkannya. Bagi mereka
yang meminati sambal belacan pedas, cili padi atau juga dikenali sebagai cili
api, akan digunakan bagi menggantikan lada besar. Juga boleh ditambah dengan
limau kasturi sebagai penyedap rasa
RESEPI
SAMBAL BELACAN
BAHAN BAHAN
Lada besar merah
Lada burung hijau @ merah
Tomato
Bwg merah
Bwg putih
Bwg besar
Cuka
Gula
Garam
Limau nipis
PROSES PENYEDIAAN
Basuh & bakar bwg merah,bwg putih dgn kulit. Kupas
& blend dgn lada besar,lada burung (yg dah dibuang
tangkai),tomato,cuka,belacan.
Tuang dlm bekas,masukkan grm,gula secukup
rasa..Then,perah asam limau nipis & letak hirisan bwg besar holland..
No comments:
Post a Comment