Sunday, March 11, 2018

RESEPI SAMBAL BELACAN


Sambal belacan merupakan satu hidangan sampingan yang biasanya dimakan bersama ikan ataupun ulam. Sambal belacan pada amnya merupakan cili yang ditumbuk bersama belacan, garam dan sedikit gula.


Sambal belacan juga boleh dicampurkan dengan tempoyak bagi menyedapkannya. Bagi mereka yang meminati sambal belacan pedas, cili padi atau juga dikenali sebagai cili api, akan digunakan bagi menggantikan lada besar. Juga boleh ditambah dengan limau kasturi sebagai penyedap rasa

RESEPI SAMBAL BELACAN
BAHAN BAHAN
Lada besar merah
Lada burung hijau @  merah
Tomato
Bwg merah
Bwg putih
Bwg besar
Cuka
Gula
Garam
Limau nipis

PROSES PENYEDIAAN
Basuh & bakar bwg merah,bwg putih dgn kulit. Kupas & blend dgn lada besar,lada burung (yg dah dibuang tangkai),tomato,cuka,belacan.

Tuang dlm bekas,masukkan grm,gula secukup rasa..Then,perah asam limau nipis & letak hirisan bwg besar holland..


No comments:

Post a Comment