Pulut ialah sejenis bijirin yang ditanam di
Thailand, Jepun, Vietnam, China, dan Laos. Sekitar 85% daripada keluaran
bijirin di Laos merupakan jenis ini. Rekod tentang pulut wujud sejak
sekurang-kurangnya 1,100 tahun lagi di kawasan ini. Kelainan bijirin diperbaik
yang terhampar ke seluruh Asia semasa Revolusi Hijau adalah beras, akan tetapi
petani Laos menolaknya kerana lebih suka akan kelainan-kelainan pulut.
RESEPI PULUT MANGGA THAI
SPECIAL
BAHAN BAHAN
Bahan-bahan untuk
pulut mangga
400 gram beras pulut,
rendam semalaman
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
2-3 sudu besar gula
sedikit garam
beberapa helai daun
pandan, atau daun pisang
2 sudu besar bijan,
dibakar tanpa minyak untuk taburan
3 biji mangga
BAHAN UNTUK KUAH SANTAN
1 cawan santan pekat
1 sudu kecil tepung
beras atau tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
1 helai daun pandan,
carik dan simpul garam secukup rasa (biar kuah agak masin)
CARA PENYEDIAAN:
Cara-cara untuk pulut:
Panaskan pengukus.
Lapik dulang pengukus dengan daun pisang atau susun daun pandan rapat-rapat.
Bilas pulut yang telah direndam
semalaman dan tapis keluar airnya. Masukkan ke dalam dulang kukusan dan kukus
sehingga lembut. Anggaran masa kukus adalah selama 20 minit.
Apabila sudah lembut, angkat dan
masukkan pulut kukus ke dalam mangkuk yang besar.
Satukan santan pekat, santan
cair, gula dan garam dan kacau sebati. Tuang bancuhan santan ke dalam pulut
yang masih panas tadi. Balik-balikkan pulut dan biar seketika supaya kuah
bancuhan meresap ke dalam pulut. Apabila pulut sudah kering meresap kuah
santan, ambil garfu dan gemburkan pulut.
Hidang bersama kuah santan, buah
mangga dan taburan bijan.
Cara-cara untuk kuah
santan:
Panaskan santan pekat di dalam
periuk dan masak di atas api yang sederhana. Masukkan garam, daun pandan dan
bancuhan tepung. Teruskan kacau supaya santan tidak berketul.
Kalau agak cair masukkan sedikit lagi bancuhan tepung. Anda boleh agak-agak kepekatan di sini.
Kalau agak cair masukkan sedikit lagi bancuhan tepung. Anda boleh agak-agak kepekatan di sini.
Pastikan kuah
mempunyai rasa yang agak masin supaya dapat menyeimbangi rasa manis buah dan
pulut. Angkat dan sejukkan.
No comments:
Post a Comment