Daging, dalam
definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan.
Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi
juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak,
sumsum tulang dan ginjal.
Perkataan daging
turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk
memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak
dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
RESEPI DAGING MASAK
ROSEMARIA
BAHAN BAHAN
300g Daging lembu
BAHAN UNTUK MENUMIS
8 Bj bawang merah
3 ulas Bawang putih
1 inci Halia semua
dikisar.
3 sudu makan Cili
kering kisar
1 batang serai
diketuk
3 sudu Makan Sos
Tomato
BAHAN UNTUK TABUR
1 labu bawang Besar
potong bulat
Buah tomato belah
enam.
Cili merah Cili hijau
dihiris
Daun bawang dihiris
panjang panjang.
PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan dan potong kecil
memanjang daging, gaul dengan sedikit cuka dan Kicap masin sampai hitam Haha
suka hati nak letak banyak mana sebenarnya. Lepastu Rebus daging sampai
Empuk... Rebus sampai Air nya tinggal sikit...
Tumis bahan kisar
sampai masak, masukkan Cili kisar dan serai,goreng sampai pecah minyak, kacau
sebati, masukkan Daging dn air rebusan daging.. Masukkan sos tomato.
Dan masak sampai mendidih dn kuah
jadi pekat.. Garam secukup rasa.
Last sekali Masukkan
buah tomato, cili, bawang dn daun bawang potong..
No comments:
Post a Comment