Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat. Perkataan "ikan" dalam bahasa
Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya.
Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa
untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya.
Bahasa seperti bahasa
Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti
bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai
satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
BAHAN-BAHAN
3 ketul ikan ( saya
guna ikan nyok-nyok)
4 ulas bawang merah -
mayang halus
2 ulas bawang putih -
mayang halus
1 inci halia - hiris
memanjang
1 labu bawang besar -
hiris
1 tangkai cili merah
- hiris
1 sdt serbuk lada
hitam
Air asam jawa
secukupnya
garam dan gula
secukupnya
sedikit minyak untuk
menumis
PROSES PENYEDIAAN
Lumurkan ikan dengan
garam kunyit. Panaskan minyak, goreng ikan sampai masak. Angkat ikan daripada
kuali.
Tumis bahan-bahan hiris sampai
kekuningan. Masukkan air asam jawa, serbuk lada hitam, cili merah dan hirisan
bawang besar. Biar mendidih.
Masukkan ikan yang telah di
goreng. Balik-balikkan supaya sebati dengan kuah asam.
Perasakan dengan garam dan gula. Padamkan
api. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment