Wednesday, March 14, 2018

RESEPI IKAN GORENG ASAM

Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat. Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya.

Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

RESEPI IKAN GORENG ASAM
BAHAN-BAHAN
3 ketul ikan ( saya guna ikan nyok-nyok)
4 ulas bawang merah - mayang halus
2 ulas bawang putih - mayang halus
1 inci halia - hiris memanjang
1 labu bawang besar - hiris
1 tangkai cili merah - hiris
1 sdt serbuk lada hitam
Air asam jawa secukupnya
garam dan gula secukupnya
sedikit minyak untuk menumis

PROSES PENYEDIAAN
Lumurkan ikan dengan garam kunyit. Panaskan minyak, goreng ikan sampai masak. Angkat ikan daripada kuali.

Tumis bahan-bahan hiris sampai kekuningan. Masukkan air asam jawa, serbuk lada hitam, cili merah dan hirisan bawang besar. Biar mendidih.

Masukkan ikan yang telah di goreng. Balik-balikkan supaya sebati dengan kuah asam.

Perasakan dengan garam dan gula. Padamkan api. Sedia untuk dihidang.



No comments:

Post a Comment