Biskut
ialah sejenis kuih kering yang dibakar, biasanya leper, nipis, dan rangup
dimakan. Biskut ialah istilah yang biasanya digunakan untuk pelbagai produk
makanan dibakar yang berasaskan tepung. Istilah ini digunakan untuk dua produk
yang berbeza di Amerika Utara, Negara-Negara Komanwel dan Eropah. Untuk senarai
jenis, sila lihat senarai biskut.
Dalam
bahasa Inggeris Komanwel dan bahasa Inggeris Hiberno, biskut yang merupakan
produk kecil yang dibakar keras yang akan dipanggil sama ada "cookie"
atau "cracker" di Amerika Syarikat dan kadang-kadang
"cookie" dalam bahasa Inggeris Kanada.Biskut di United Kingdom, Isle
of Man dan Ireland mungkin tidak manis atau manis, seperti biskut coklat,
digestives, hobnobs, kacang halia, teh kaya, bourbons dan krim kastard. Dalam
Pertubuhan Bangsa-Bangsa Komanwel dan Ireland, istilah "cookie"
biasanya merujuk kepada satu jenis biskut (cookie coklat cip). Bagaimanapun ia
boleh juga merujuk kepada jenis biskut atau roti tertentu oleh penduduk
tempatan.
RESEPI
SEMPERIT NUTELLA
BAHAN BAHAN DAN PROSES PENYEDIAAN
1/2 cawan butter
1/4 cawan susu pekat
manis
Satukan bahan ini dan gaul hingga
sebati guna wisk aje.
2 cawan tepung jagung
1 sudu besar tepung
kastard
Masukkan 1 sudu besar
tepung kastard dan 1 cawan tepung jagung ke dalam adunan butter dan gaul rata
Tambahkan lagi 1
cawan baki tepung jagung dan uli hingga menjadi doh yang lembut
Bahagikan doh kepada
2 bahagian yang sama banyak
2 sudu besar Nutella
1 sudu besar serbuk
koko
1 bahagian doh di
campurkan dengan Nutella dan serbuk koko
Uli hingga menjadi
doh yang lembut. Jika adunan terlalu lembik, tambahkan sedikit tepung jagung
Canai dan roll adunan
memanjang ( dua-dua adunan buat yang sama )
Cantumkan dua adunan
doh berlainan warna tadi dan masukkan dalam acuna semperit bunga
paipkan atas tray
hingga habis
Letakkan choc cip
atau choc button sebagai hiasan di tengah
bakar dalam oven pada
suhu 160 C selama 20 minit bergantung kepanasan oven masing-masing.
* Adunan agak keras,
tambahkan sedikit lagi susu pekat manis untuk melembutkan adunan dan untuk
mudah di paipkan.
No comments:
Post a Comment