Agar-agar adalah sejenis kuih berupa gel yang diperbuat daripada
lumut laut atau dikenali juga dengan nama agar-agar. Serbuk agar-agar juga
banyak digunakan dalam pencuci mulut lain.
Agar-agar merupakan bahan bergelatin yang dihasilkan dari
polysaccharide pada rumpai laut ("fucus saccharinus") ("red
algae"), di mana ia terkumpul pada dinding sel agarophyte dan berfungsi
sebagai penyokong struktur utama bagi dinding sel alga. Agar merupakan campuran
dua komponen: linear polysaccharide agarose, dan a heterogeneous campuran dua
molekul lebih kecil yang dipanggil agaropectin.
Sepanjang sejarah sehingga masa kini, agar merupakan bahan utama
sebagai pencuci mulut diseluruh Asia dan juga sebagai sustrate pepejal bagi
bahan medium pertumbuhan bagi kerja mikrobiologi. Agar (agar-agar) juga boleh
digunakan sebagai pelawas, pengganti geletin vegetarian, pemekat sup, pengawet
buah, aiskerim, dan pencuci mulut yang lain, sebagai bahan pencerah dalam
penapaian, dan pelicin kertas dan kain.
RESEPI
AGAR AGAR KELAPA MUDA
BAHAN-BAHAN
I pek agar agar ( 10g )
1 biji kelapa muda ( air dan isinya sekali. Utk
isi saya guna 2 biji kelapa sebab satu biji tak cukup isinya utk satu loyang )
I liter air termasuk air kelapa
1/2 cawan gula
1-2 helai daun pandan
PROSES PENYEDIAAN
Sediakan periuk dan masukkan air, gula, daun pandan
dan serbuk agar agar. Gaul sehingga air menggelegar dan semua bahan larut
sepenuhnya. Masukkan air kelapa dan gaul sekejap. Tutup api.
Tuang ke dlm loyang saiz 22 cm. Akhir sekali masukkan
isi kelapa. Biarkan sejuk dulu baru masukkan ke dlm peti utk dibekukan.
No comments:
Post a Comment