Wednesday, March 14, 2018

RESEPI PANDAN OGURA CAKE

Kek merupakan bentuk roti atau makanan seperti roti. Dalam bentuk moden, ia biasanya pencuci mulut dimasak manis. Dalam bentuk yang asal, kek biasanya roti goreng atau kek keju, dan biasanya berbentuk cakera. Menentukan sama ada sesuatu makanan yang diberikan patut dikelaskan sebagai roti, kek, atau pastri boleh menjadi sukar.

Kek moden, terutamanya kek lapis, biasanya mengandungi campuran tepung, gula, telur dan mentega atau minyak, dengan beberapa kelainan yang juga memerlukan cecair (biasanya susu atau air) dan agen penaik (seperti yis atau serbuk penaik). Bahan perisa seperti puri buah-buahan, kacang, buah-buahan kering atau halwa, atau pati buah sering ditambah, dan banyak bahan-bahan utama boleh diganti. Kek sering diisi dengan buah-buahan diawet atau sos pencuci mulut (seperti krim pastri), ais dengan butterkrim atau icing lain, dan dihiasi dengan marzipan, tepi berhias atau halwa buah-buahan.

RESEPI PANDAN OGURA CAKE
BAHAN BAHAN A
5 kuning telur
1 biji telur
80 gm santan pekat
15 gm pati daun pandan
75 gm tepung gandum
65 gm minyak jagung
2-3 titik pewarna hijau

sebati kan semua bahan dan kacau rata bahan di atas. Pastu tapis.

BAHAN B
5 putih telur
70 gm gula halus

Putar kembang sehingga gebu, kental dan bertanduk. Kalau terbalik kan bekas tak jatuh adunan makna nya dah ready.

Campur bahan B ke dalam bahan A berperingkat dalam 3 kali. Kaup gaul, bagi sebati.  

Panas kan dahulu oven 150C Api atas bawah. Dah panas dalam 10-15 minit, bakar suhu yang sama 50-55 minit bergantung oven. Letak kek rak tengah tengah.



No comments:

Post a Comment