Kek merupakan bentuk roti atau makanan
seperti roti. Dalam bentuk moden, ia biasanya pencuci mulut dimasak manis.
Dalam bentuk yang asal, kek biasanya roti goreng atau kek keju, dan biasanya
berbentuk cakera. Menentukan sama ada sesuatu makanan yang diberikan patut
dikelaskan sebagai roti, kek, atau pastri boleh menjadi sukar.
Kek sering menjadi pencuci mulut
pilihan selepas makan di majlis-majlis upacara, terutamanya majlis perkahwinan,
ulang tahun, dan hari lahir. Terdapat banyak resipi kek sehingga tidak terkira,
ada yang seperti roti, beberapa jenis berlemak dan rumit, dan banyak yang telah
berabad lamanya. Membuat kek tidak lagi proses yang rumit, pada suatu masa
banyak kerja diperlukan bagi menghasilkan kek (terutamanya mengepuk buih
telur), peralatan membakar dan arahan telah diringkaskan agar tukang masak yang
paling amatur masih boleh membuat kek.
RESEPI KEK KOPI
BAHAN-BAHAN
5 biji telur
250 g butter
250 g gula kastor
250 g tepung gandum
50 g serbuk koko
1/2 cawan susu segar
1 1/2 sudu besar
serbuk kopi segera
2 sudu teh serbuk
penaik
1 sudu teh esen
vanilla
1/2 sudu teh garam
halus
PROSES PENYEDIAAN
Putar butter & gula hingga
kembang, kemudian masukkan esen vanilla, serbuk penaik & garam. Putar
hingga sebati.
Sambil terus memutar,
masukkan telur satu persatu, serbuk koko, serbuk kopi, susu & tepung
sedikit demi sedikit. Putar hingga sebati.
Tuang adunan ke dalam acuan yang
telah disapukan lemak sayuran dan beralas kertas minyak.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 180
c selama 40-45 minit.
BAHAN-BAHAN
200 ml madu
65 g butter
60 g serbuk koko
180 g air suam
250 ml susu cair
40 g tepung gandum
1 sudu teh esen
vanilla
PROSES PENYEDIAAN
Bancuh semua bahan
kecuali butter. kacau hingga sebati dan tapis untuk mengelak bancuhan
berketul-ketul apabila dididihkan
Masak seketika di atas api
sedrhana, masukkan butter. Teruskan mengacau hingga bancuhan mendidih dan
menjadi likat serta berkilat.
Sejukkan terlebih dahulu sebelum
diletak di atas kek.
No comments:
Post a Comment