Ikan Bawal (Bramidae)
merupakan satu famili ikan dalam susunan Perciformes. Secara amnya ikan Bawal
terbahagi kepada dua jenis iaitu bawal putih dan hitam. Ikan bawal putih
dikatakan lebih tinggi permintaannya berbanding yang bawal hitam. Ikan Bawal
banyak terdapat di Lautan Hindi selain Afrika, Malaysia dan Jepun.
Ikan Bawal hidup dan
berenang secara berkumpulan. Biasanya pada musim tertentu bawal cermin boleh
didapati dengan banyak. Ia juga dikatakan sering didapati beriringan dengan
udang di dasar laut. Pergerakan spesies bawal dalam berkawan menjadikannya
sebagai tangkapan yang sesuai dengan menggunakan pukat. Bagaimanapun ia boleh
ditangkap menggunakan pancing dan rawai. Ikan bawal sering kali menjadi pilihan
utama sebagai hidangan istimewa di meja pengantin atau meja utama.
BAHAN BAHAN
2 ekor ikan bawal - di potong dua
4 sudu besar bawang
besar kisar
5 sudu besar cili
kisar - tanpa cuka
1/2 inch
belachan/Knorr ikan bilis
1 biji buah tomato -
di potong 6
2 sudu besar sos
tomato ketchup
Garam dan gula
secukup rasa
Minyak Masak untuk
menumis
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak
dikuali. Masukan bawang dan cili kisar bersama belachan/knorr ikan bilis.
Gorengkan cili hingga ia mula masak dan pekat.
Bubuhkan garam dan
gula secuckup rasa. Letakan sos tomato ketchup. Bila ia mula mendidih masukan
ikan & buah tomato.
Biarkan ia masak
seketika dan balikan ikan nya. Rasa sambal nya, ada pedas, masam & manis.
Sajikan panas2.
No comments:
Post a Comment