Monday, March 12, 2018

RESEPI IKAN MASIN JERUK GORENG SIAM

Ikan masin merupakan salah satu makanan kegemaran orang Malaysia. Cara membuat ikan masin boleh dikatakan lebih kurang sama dengan cara buat jeruk buah cuma yang membezakannya adalah garam digunakan untuk menjerukkan ikan.

Untuk menghasilkan ikan masin, banyak garam diperlukan, bukan sesudu dua yer. Antara jenis ikan yang biasanya digunakan di Malaysia adalah ikan kembung, tenggiri, ikan sardin dan yu. Ikan masin ini kebiasaannya digoreng atau dicampur dalam sup.

Walaupun ikan masin ni sangat sedap dimakan dengan cili dan limau dan boleh buat kita ketagih, ia tidak boleh dimakan selalu. Setiap benda yang dimakan secara berlebihan tu boleh memberi kesan buruk pada kesihatan. Jadi, makanlah secara sederhana.

RESEPI IKAN MASIN JERUK GORENG SIAM
BAHAN BAHAN
Ikan masin tenggiri yang di goreng garing
Cili padi, kuantiti ikut suka atas selera. Kalau saya lagi pedas lagi sedap.
Bawang merah ( mayang )
Bawang putih ( mayang )
Sedikit air asam jawa
Apa-apa ulam yang kita suka (rincik halus)

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak sikit, goreng bawang merah, bawang putih sampai garing Masukkan ulam dan ikan masin yang telah dibuang tulang

Masukkan air asam Hancurkan isi ikan masin guna sudip sambil kacau sampai kering.


No comments:

Post a Comment