Ikan masin merupakan salah satu makanan
kegemaran orang Malaysia. Cara membuat ikan masin boleh dikatakan lebih kurang
sama dengan cara buat jeruk buah cuma yang membezakannya adalah garam digunakan
untuk menjerukkan ikan.
Untuk menghasilkan ikan masin, banyak garam
diperlukan, bukan sesudu dua yer. Antara jenis ikan yang biasanya digunakan di
Malaysia adalah ikan kembung, tenggiri, ikan sardin dan yu. Ikan masin ini
kebiasaannya digoreng atau dicampur dalam sup.
Walaupun ikan masin ni sangat sedap dimakan dengan cili dan limau dan
boleh buat kita ketagih, ia tidak boleh dimakan selalu. Setiap benda yang
dimakan secara berlebihan tu boleh memberi kesan buruk pada kesihatan. Jadi,
makanlah secara sederhana.
RESEPI IKAN MASIN JERUK
GORENG SIAM
BAHAN BAHAN
Ikan masin tenggiri yang di
goreng garing
Cili padi, kuantiti ikut suka
atas selera. Kalau saya lagi pedas lagi sedap.
Bawang merah ( mayang )
Bawang putih ( mayang
)
Sedikit air asam jawa
Apa-apa ulam yang
kita suka (rincik halus)
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak
sikit, goreng bawang merah, bawang putih sampai garing Masukkan ulam dan ikan
masin yang telah dibuang tulang
Masukkan air asam Hancurkan isi
ikan masin guna sudip sambil kacau sampai kering.
No comments:
Post a Comment