Terung atau
brinjal ialah tumbuhan yang tergolong dalam keluarga Solanaceae dan genus
Solanum. Ia berasal dari India dan Sri Lanka, dan amat berkait dengan tomato
dan ubi kentang. Terung biasanya digunakan sebagai sayur untuk masakan. Nama
botaninya Solanum melongena.
Pokok terung
ialah pokok saka yang seringnya ditanam sebagai pokok setahun. Ia bertumbuh
sehingga 40 - 150 cm (16 - 57 inci) tingginya. Daunnya besar, dengan lobus yang
kasar. Ukurannya 10 -20 cm (4-8 inci) panjangnya dan 5 - 10 cm (2-4 inci)
lebarnya. Jenis-jenis separa liar adalah lebih besar dan bertumbuh sehingga 225
cm (7 kaki), dengan daun yang melebihi 30 cm (12 inci) panjangnya dan 15 cm (6
inci) panjangnya. Batang pokok seringnya berduri. Warna bunganya antara putih
hingga ungu, dengan korola yang memiliki lima lobus. Stamennya berwarna kuning.
Buah tepung berisi, dengan diameter yang kurang daripada 3 cm untuk pokok liar,
dan lebih besar lagi untuk jenis yang ditanam.
Dari segi
botani, terung yang dikelaskan sebagai buah beri mengandungi banyak biji yang
kecil dan lembut. Biji itu boleh dimakan tetapi rasanya pahit kerana ia
mengandungi alkaloid nikotina. Ini tidaklah hairan kerana terung ialah saudara
rapat tembakau.
RESEPI
TERUNG BAKAR SAMBAL ASAM
BAHAN BAHAN UNTUK TERUNG
3 biji Terung
1 sudu serbuk lada hitam
sedikit garam
1 sudu minyak zaitun
BAHAN SAMBAL ASAM
1 biji tomato potong dadu
5 biji cili api hijau atau merah sukahati
1 sudu cili boh
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 sudu air asam jawa
1 biji bawang besar potong bulat2
sedikit sos cili
sedikit garam
2 sudu gula
PROSES PENYEDIAAN
Terung di
bersihkan,belah dua dan perapkan dengan serbuk lada hitam,garam dan minyak
zaitun. Biarkan dalam 10 minit.
Kisar cili api,cili
boh,bawang putih,bawang merah dan tomato.
Panaskan minyak dan
tumis bahan blend, masukkan sos cili, bawang besar dan garam serta gula, akhir
sekali masukkan air asam jawa. kalau nak pekat biarkan lama sikit. ok dah siap
sambal asam.
Terung bakar sehingga
lembut. Bersihkan kulit yang terbakar. Terung yang dibersihkan letak atas
pinggan dan tuang sambal tadi.Siap
No comments:
Post a Comment