Urap (kadang dieja
urab atau disebut jamak urap-urap) adalah hidangan salad berupa sayuran yang
dimasak (direbus) yang dicampur kelapa parut yang dibumbui sebagai pemberi
citarasa. Urap lazim ditemukan dalam masakan Indonesia dan Malaysia akan tetapi
jika ditelusuri, urap berasal dari khazanah masakan Jawa. Urap sama sekali
tidak mengandung daging, dan dapat dimakan begitu saja sebagai makanan
vegetarian atau sebagai sayuran teman nasi sebagai bagian dari hidangan
lengkap. Urap biasanya merupakan syarat atau hidangan penting sebagi sayur
pengiring dan pelengkap tumpeng Jawa. Urap juga lazim disajikan bersama nasi
kuning.
RESEPI
URAP PEGAGA
BAHAN-BAHAN
daun pegaga 3 ikat - dibersihkan
& dikerat2 dlm 1.5inci
Rencah udang/sotong/kerang/ikan
bilis/udang kering
*ikut suka nak letak
rencah apa. saya letak ikan bilis di tumbuk, 4 ekor sotong goreng sekejap +
minyak 1 sudu, kerang rebus kopek ambil isinya.
kelapa parut putih 1biji
BAHAN TUMBUK
cili api 5-10 biji
cili merah 1 biji
bawang putih 1@2 ulas
bawang besar 1/4 @1/2
biji
ikan bilis belah
sedikit belacan
BAHAN 2 LAIN
bawang besar 1/4 biji
dimayang halus
garam secukup rasa
sedikit gula
sedikit ajinomoto
kalau suka
air asam jawa
air jika perlu
sedikit minyak untuk
menumis
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dalam 5,6 sudu
besar.. tumis kan bawang besar dimayang tadi, bila dah layu masuk kan bahan
tumbuk tadi.. masak sampai terbit bau & garing sikit.. jangan sampai hangit
hitam pula.. pastikan sentiasa kacau ye.. masuk kan garam, gula, ajinomoto, air
asam jawa.. kacau sebati..
Setelah mendidih masuk pula
kelapa parut tadi, kacau sebati.. pastikan api sederhana je bila dah
masuk kelapa.. jika api besar takut hangit pula.. bila kelapa dah mesra dengan
bahan tumisan tadi masuk kan pula daun pegaga.. gaul sampai ia layu &
sekata..
jika agak kering boleh tambahkan
air sedikit ye. jangan terlalu banyak nanti terlalu basah tak sedap.. janji ada
kelembapan dah ok.. masuk kan rencah kerang/sotong dan sebagainya.. kacau
sebati hingga sekata..
jangan lupa rasa pula.. mana yang
terkurang rasa tu tambahkan le lagi.. mesti nak sentiasa kacau ye bila dah
masuk kelapa & pegaga.. dan api mesti sederhana besar je.. bila dah cukup
rasa semua & pegaga pun dah layu boleh le tutup api.. selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment