Sunday, March 11, 2018

RESEPI URAP PEGAGA

Urap (kadang dieja urab atau disebut jamak urap-urap) adalah hidangan salad berupa sayuran yang dimasak (direbus) yang dicampur kelapa parut yang dibumbui sebagai pemberi citarasa. Urap lazim ditemukan dalam masakan Indonesia dan Malaysia akan tetapi jika ditelusuri, urap berasal dari khazanah masakan Jawa. Urap sama sekali tidak mengandung daging, dan dapat dimakan begitu saja sebagai makanan vegetarian atau sebagai sayuran teman nasi sebagai bagian dari hidangan lengkap. Urap biasanya merupakan syarat atau hidangan penting sebagi sayur pengiring dan pelengkap tumpeng Jawa. Urap juga lazim disajikan bersama nasi kuning.

RESEPI URAP PEGAGA
BAHAN-BAHAN
daun pegaga 3 ikat - dibersihkan & dikerat2 dlm 1.5inci

Rencah udang/sotong/kerang/ikan bilis/udang kering
*ikut suka nak letak rencah apa. saya letak ikan bilis di tumbuk, 4 ekor sotong goreng sekejap + minyak 1 sudu, kerang rebus kopek ambil isinya.

kelapa parut putih 1biji

BAHAN TUMBUK
cili api 5-10 biji
cili merah 1 biji
bawang putih 1@2 ulas
bawang besar 1/4 @1/2 biji
ikan bilis belah
sedikit belacan

BAHAN 2 LAIN
bawang besar 1/4 biji dimayang halus
garam secukup rasa
sedikit gula 
sedikit ajinomoto kalau suka
air asam jawa
air jika perlu
sedikit minyak untuk menumis 

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dalam 5,6 sudu besar.. tumis kan bawang besar dimayang tadi, bila dah layu masuk kan bahan tumbuk tadi.. masak sampai terbit bau & garing sikit.. jangan sampai hangit hitam pula.. pastikan sentiasa kacau ye.. masuk kan garam, gula, ajinomoto, air asam jawa.. kacau sebati..

Setelah mendidih masuk pula kelapa parut tadi, kacau sebati.. pastikan  api sederhana je bila dah masuk kelapa.. jika api besar takut hangit pula.. bila kelapa dah mesra dengan bahan tumisan tadi masuk kan pula daun pegaga.. gaul sampai ia layu & sekata..

jika agak kering boleh tambahkan air sedikit ye. jangan terlalu banyak nanti terlalu basah tak sedap.. janji ada kelembapan dah ok.. masuk kan rencah kerang/sotong dan sebagainya.. kacau sebati hingga sekata..

jangan lupa rasa pula.. mana yang terkurang rasa tu tambahkan le lagi.. mesti nak sentiasa kacau ye bila dah masuk kelapa & pegaga.. dan api mesti sederhana besar je.. bila dah cukup rasa semua & pegaga pun dah layu boleh le tutup api.. selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment