Betik merupakan tumbuhan yang banyak terdapat
di ASEAN. Tumbuhan ini berasal dari Mexico Selatan, namun kini pokoknya ditanam
di hampir semua negara beriklim tropika. Pokok betik menghasilkan buah yang
boleh dimakan. Buah betik banyak dijual di pasar-pasar, termasuk pasar tani,
dan pasar sayur. Pucuk betik sering dicelur untuk dijadikan ulam dan dimakan bersama
sambal belacan. Pucuk muda betik berasa pahit, manakala buah muda betik jika
dibuat halwa berasa masam-masam manis.
Betik kaya dengan
vitamin A (kulitnya) juga kalium. Nutrien -nutrien penting yang terkandung
dalam betik, menjadikan tumbuhan ini mempunyai nilai-nilai perubatan yang tersendiri.
Buah betik yang
ranum kaya dengan vitamin C, mempunyai kandungan serat yang tinggi. Selain itu,
ia juga mengandungi air, protein, lemak, serat, zat besi, fosforus, kalium,
kalsium, natrium, niasin, riboflavin, tiamin, karpain, karposid, mirosin,
papain dan pektin.
RESEPI KERABU BUNGA BETIK
BAHAN BAHAN
bunga betik
cili padi ikut suka pedas, belacan dibakar,
Air asam jawa sedikit, kerisik, garam & gula
Bawang Besar besar dihiris
limau nipis
PROSES PENYEDIAAN
Tumbuk cili dan blcn hgga lumat,msukkn air asam dan
kerisik..gaul rata.. masukkan bunga betik..-bwg..pastu perah -limau nipis..buh
gula garam.. secukup rasa..siap..jom ratah sama2
No comments:
Post a Comment