Thursday, March 15, 2018

RESEPI BINGKA GULA MELAKA

Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.

Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.


RESEPI BINGKA GULA MELAKA
BAHAN BAHAN A
175gm tepung beras
3 1/2 sb tepung hoen kwee - boleh ganti tepung jagung
100gm gula pasir - saya guna 50gm je
1/2 sk garam
875ml santan pekat

BAHAN BAHAN B
150ml santan cair
200gm gula melaka
2 helai daun pandan - disimpul
1 sb air kapur - opt
1 sk pewarna coklat

PROSES PENYEDIAAN
Bahan A dikacau dan tapis.

Santan cair, gula melaka dan daun pandan dimasak mendidih kemudian tapis. Satukan kesemua bahan dan masak hingga pekat.

Tuang adunan dan ratakan di dalam loyang yang digris dan bakar selama 40-45 minit pada suhu 160C. Untuk mendapatkan permukaan kuih yang garing, bakar dengan api atas sebentar.

Biar kuih benar-benar sejuk, potong dan hidangkan.



No comments:

Post a Comment