Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿
KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut
yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari
China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui
zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang
boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding,
biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi
atau pulut.
Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan
Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun
dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai
versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar.
Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi
juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
RESEPI BINGKA GULA
MELAKA
BAHAN BAHAN A
175gm tepung beras
3 1/2 sb tepung hoen kwee - boleh ganti tepung jagung
100gm gula pasir - saya guna 50gm je
1/2 sk garam
875ml santan pekat
BAHAN BAHAN B
150ml santan cair
200gm gula melaka
2 helai daun pandan - disimpul
1 sb air kapur - opt
1 sk pewarna coklat
PROSES PENYEDIAAN
Bahan A dikacau dan tapis.
Santan cair, gula melaka dan daun pandan dimasak mendidih kemudian
tapis. Satukan kesemua bahan dan masak hingga pekat.
Tuang adunan dan ratakan di dalam loyang yang digris dan bakar
selama 40-45 minit pada suhu 160C. Untuk mendapatkan permukaan kuih yang
garing, bakar dengan api atas sebentar.
Biar kuih benar-benar sejuk, potong dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment