Ayam pedaging atau
ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk
pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit
kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih
dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat
mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.
Oleh kerana ayam
pedaging begini muda ketika disembelih, maka kelakuan dan fisiologinya
seakan-akan burung yang belum dewasa. Disebabkan pemilihan artifisial untuk
pertumbuhan awal cepat serta kaedah penternakan yang digunakan untuk tujuan
itu, ayam pedaging terdedah kepada isu-isu kebajikan, terutamanya kebantutan
dan kecacatan rangka, luka di kulit dan mata, serta keadaan sesak jantung.
Ayam pedaging juga dipelihara hingga matang dan tua
tetapi tetap menghadapi isu kebajikan yang berkenaan dengan kesusahan hati
disebabkan dorongan makan yang tinggi serta perapian paruh. Ayam pedaging
biasanya diternak dalam kawanan campur jantina dalam reban besar dalam keadaan
intensif, tetapi ada juga yang diternak lepas (ayam kampung). Ayam adalah salah
satu haiwan ternakan yang paling umum
RESEPI AYAM GORENG CILI
HALIA MASAM MANIS
BAHAN BAHAN
1/4 ekor ayam (potong
garam kunyit & goreng) ketepikan
3 biji bawang merah
(sederhana besar)
2 biji bawang putih
1 inci halia
1/2 inci belacan
4 biji lada merah
6 biji cilipadi
1 atau 2 keping Asam
keping
1 sudu teh sos tiram
1 sudu teh cuka
1 sudu teh sos ikan
1 btg serai diketuk
Hirisan bawang besar
Minyak utk meggoreng
Garam gula / gula
merah (jika suka)
PROSES PENYEDIAAN
Kupas & blend
(saya tumbuk jgn lumat sgt) bawang merah/ putih, halia, cilipadi, lada merah
& belacan.
Masukkan dalam minyak yg
dipanaskan (api sederhana) goreng hingga naik bau masukkan sedikit air supaya
tak kering sgt sambil masukkan garam, kacau sekejap & masukkan gula 1/2
sudu teh saja & sedikit je gula merah, masukkan sos ikan, sos tiram, asam
keping, cuka dan serai yg diketuk tadi.
goreng sampai naik bau kalau
kering sgt letakkan air sedikit mengikut keadaan.. Masukkan ayam dengan hirisan
bawang besar gaul sehingga bawang tu layu & boleh padamkan api.
No comments:
Post a Comment