Daging, dalam
definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan.
Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi
juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak,
sumsum tulang dan ginjal.
Perkataan daging
turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk
memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak
dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
RESEPI DAGING CONGO
BAHAN BAHAN
1 kg daging - dihiris nipis
2 labu bawang besar - dikisar halus
1 labu bawang besar - dihiris
1/2 cawan kicap pekat
1/2 cawan air asam jawa
3/4 cawan pes cili (tambah jika nak pedas)
3 sudu besar gula (boleh ejas ikut kesesuaian)
garam secukupnya (jika perlu)
sedikit minyak untuk menumis
PROSES PENYEDIAAN
Daging diperap bersama kicap, bawang besar yang
dikisar, gula dan juga air asam jawa lebih kurang 1/2 jam
Panaskan minyak dalam kuali , tumis bawang besar sampai layu.
Tuangkan bahan-bahan perapan.
Masak dengan api perlahan sehingga air daging tinggal separuh
(daging akan mengeluarkan airnya sendiri)
Masukkan cili pes, masak lagi dengan api perlahan
sehingga kuahnya agak pekat dan pecah minyak
Rasa garam dan gula Sedia untuk dihidang
No comments:
Post a Comment