Ikan Cencaru (bahasa Inggeris: Torpedo Scad)[1]
merupakan sejenis ikan karnivor air terbuka tropika yang suka berkelompok di
kawasan-kawasan pantai Indo-Pasifik Barat, dari Afrika Timur sehingga Jepun dan
Australia. Taburannya antara 47° U - 22° S, dan 40° T - 156° T. Ikan ini hidup
antara 20 - 100 meter dalam di kawasan payau yang mempunyai terumbu. Ikan
Cencaru mempunyai nilai komersil yang tinggi. Nama sainsnya Megalaspis cordyla.
Ikan Cencaru berwarna kelabu kebiru-biruan
hingga hijau pada bahagian dorsal, dan keperak-perakan pada bahagian bawah.
Operkulumnya mempunyai bintik hitam yang besar, dengan sirip yang berwarna
gelap. Panjang Ikan Cencaru sehingga 80 sentimeter (2 kaki 7 inci), dan
beratnya sehingga 4 kilogram. Ikan ini mempunyai 7 - 9 sirip kecil yang
berasingan pada bahagian belakang ridip dan sirip duburnya.
BAHAN-BAHAN
:
o
2 ekor ikan cencaru | dibuang kulit dan dibersihkan
o
10 biji cili merah | dikisar halus
o
5 biji bawang merah | dikisar halus
o
3 ulas bawang putih | dikisar halus
o
1sm halia | dikisar halus
o
1 batang serai | dikisar halus
o
1/2sm lengkuas | dikisar halus
o
Daun pisang untuk membungkus secukupnya
o
Garam secukup rasa
o
Minyak untuk menumis secukupnya
o
Sedikit air
CARA MEMASAK:
ü Panaskan
minyak di dalam kuali. Tumis dan masak bahan kisar sehingga garing serta pecah
minyak. Kacau dengan kerap supaya bahan kisar tidak hangit.
ü Tambahkan
sedikit air dan perasakan dengan garam secukup rasa. Kacau dan masak lagi
sehingga pekat.
ü Sediakan
daun pisang, letakkan seekor ikan di atasnya dan curahkan sambal yang telah
siap dimasak tadi.
ü Panaskan
kuali rata dengan api kecil. Letakkan bungkusan ikan di atasnya dan biarkan ia
perlahan-lahan masak.
ü Paling-palingkan
supaya daun pisang tidak terbakar dan ikan masak sempurna. Hidangkan
panas-panas.
Sumber: rasa.karangkraf.com
No comments:
Post a Comment