Sambal ialah
sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan
bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan. Sambal ialah salah satu
hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal
yang berasal dari berbagai-bagai daerah.
BAHAN-BAHAN:
1 kg sotong- cuci bersih dan toskan.
1 mangkuk besar cili kering potong- rendeham dalam air panas
2 labu bawang besar
2 ulas bawnag putih
Garam
Gula
Air asam jawa secukupnya (dalam 1 sudu besar dan bancuh dengan sedikit air)
1 kg sotong- cuci bersih dan toskan.
1 mangkuk besar cili kering potong- rendeham dalam air panas
2 labu bawang besar
2 ulas bawnag putih
Garam
Gula
Air asam jawa secukupnya (dalam 1 sudu besar dan bancuh dengan sedikit air)
CARA
MEMASAK:
Blender atau
tumbuk halus cili kering dan 1 labu
bawang besar dan 2 ulas bawang putih. Letak air sedikit sahaja supaya cepat
garing bila ditumis nanti.
Panaskan
minyak agak banyak, masukkan bahan yang telah di blend tadi.
Masukkan
garam dan gula.
Masukkan 1
labu bawang besar yang dimayang.
Kacau hingga
sambal jadi seperti kerinting- agak lama sedikit gorengnya
Masukkan air
asam jawa.
Rasakan agar
ada masin, masam dan manis. masukkan sotong yang telah ditoskan. Biarkan sotong
keluarkan airnya sendiri.
Goreng
sekejap sahaja agak agak sotong dah
masak, tutup api. Siap untuk dihidangkan bersama nasi panas
No comments:
Post a Comment