Rendang adalah masakan tradisional
Minangkabau - Indonesia yang kemudian menyebar pada masyarakat Melayu,[perlu
rujukan] bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya. Masakan ini
disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan
kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan
lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut,
ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja.
Kebanyakkan bahagian daging lembu yang digunakan
untuk membuat rendang ialah daging batang pinang. Rasa dagingnya yang lembut
dan sedap. Rendang amat popular dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari
perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri
seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat,
kenduri doa selamat, kenduri harijadi dan sebagainya. Masakan ini sangat
digemari di semua kalangan masyarakat baik di Sumatera Barat, Indonesia juga di
Malaysia khususnya di Negeri Sembilan. Rendang Tok pula terkenal di Negeri
Perak
RESEPI RENDANG AYAM
BAHAN BAHAN
o
1 kg ekor ayam
o
3- 4 helai daun limau purut
o
daun kunyit secukupnya hiris halus
o
kerisik secukupnya
o
400ml santan campur air
o
Minyak masak
BAHAN KISAR:
o
2 – 3 labu bawang besar
o
8 biji bawang merah
o
4 - 5 ulas bawang putih
o
2 inci halia
o
3 inci lengkuas
o
2 inci kunyit hidup
o
7 batang serai-hiris
o
biji cili padi ikut suka
o
1/2 cawan cili kering kisar
CARA MASAK
ü Ayam
dipotong potong ikut saiz sesuai, bersih dan toskan
ü Panaskan
minyak di dalam kuali. Tumis bahan kisar hingga naik baud an berubah warna
ü Masukkan
ayam dan gaul biar sebati dengan bahan kisar tadi.
ü Gunakan api
sederhana kuat . Masak ayam seketika hingga nampak berubah dan kecut
ü Masukkan
santan, kerisik, asam gelugor dan daun limau purut.
ü Masukkan
garam. Biar rendang mereneh hingga kuah pekat.
ü Masukkan
daun kunyit. Rasakan garamnya. Kalau perlu masukkan sedikit gula. Tutup api.
ü Siap untuk
dihidang
No comments:
Post a Comment