Wednesday, November 08, 2017

RESEPI KETAM GORENG TEPUNG

Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

KETAM GORENG TEPUNG 

BAHAN BAHAN
3- 4  ekor ketam dibelah dua
1 cawan tepung beras
1 biji telur
1 camca serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Air secukupnya

PROSES PENYEDIAAN
1. Bancuh tepung beras bersama telur dan air.  Pastikan bancuhan tidak terlalu cair  tidak terlalu pekat. 

2. Masukkan serbuk kunyit dan  garam. Panaskan minyak di dalam kuali.

3. Celup ketam yg telah dibersihkan ke dalam bancuhan tepung dan goreng ketam hingga kekuningan.

4. Goreng hingga selesai saip dan nikmati

No comments:

Post a Comment