Sotong ialah
sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300
spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel
yang biasanya lebih panjang.
BAHAN-BAHAN
o
500 gram
sotong
o
1 ulas
bawang bawang putih – hiris/tumbuk halus
o
3 ulas
bawang merah– hiris/tumbuk halus
o
1 cm halia –
hiris halus
o
1 cm kunyit
hidup – tumbuk halus
o
½ sudu teh jintan
putih
o
1 tangkai
cili merah - hiris
o
1 tangkai
cili hijau - hiris
o
1 tangkai
daun sup/bawang - hiris kasar
o
½ cawan air
o
Garam
secukup rasa
o
Gula secukup
rasa (jika suka)
o
Minyak masak
untuk menumis
CARA-CARANYA:
1.Gaul sotong dengan garam dan kunyit hingga mesra.
2.Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
3. Masukkan sotong dan biarkan sehingga masak. Gaul sekali sekala.
4. Masukkan air , kacau dan biarkan sehingga mendidih. Tutup api. Masukkan cili merah dan cili hijau. Gaul rata.
5. Masukkan ke dalam pinggan dan tabur daun sup/bawang. Sedia untuk dinikmati bersama nasi panas
1.Gaul sotong dengan garam dan kunyit hingga mesra.
2.Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
3. Masukkan sotong dan biarkan sehingga masak. Gaul sekali sekala.
4. Masukkan air , kacau dan biarkan sehingga mendidih. Tutup api. Masukkan cili merah dan cili hijau. Gaul rata.
5. Masukkan ke dalam pinggan dan tabur daun sup/bawang. Sedia untuk dinikmati bersama nasi panas
No comments:
Post a Comment