Tuesday, November 07, 2017

RESEPI SOTONG HALIA

Sotong ialah sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300 spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel yang biasanya lebih panjang.

BAHAN-BAHAN
o   500 gram sotong
o   1 ulas bawang bawang putih – hiris/tumbuk halus
o   3 ulas bawang merah– hiris/tumbuk halus
o   1 cm halia – hiris halus
o   1 cm kunyit hidup – tumbuk halus
o   ½ sudu teh jintan putih
o   1 tangkai cili merah - hiris
o   1 tangkai cili hijau - hiris
o   1 tangkai daun sup/bawang - hiris kasar
o   ½ cawan air
o   Garam secukup rasa
o   Gula secukup rasa (jika suka)
o   Minyak masak untuk menumis

CARA-CARANYA:
1.Gaul sotong dengan garam dan kunyit hingga mesra.

2.Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau.

3. Masukkan sotong dan biarkan sehingga masak. Gaul sekali sekala.

4. Masukkan air , kacau dan biarkan sehingga mendidih. Tutup api. Masukkan cili merah dan cili hijau. Gaul rata.

5. Masukkan ke dalam pinggan dan tabur daun sup/bawang. Sedia untuk dinikmati bersama nasi panas

No comments:

Post a Comment