Gulai ialah masakan bersantan yang
mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api,
kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar
Negeri Sembilan.
B AHAN
BAHAN
600 gm daging
5 biji ubi
kentang
4 sudu besar
Kimball soup
2 biji tomato
1 labu
bawang besar
2 tangkai
cili merah / hijau – di belah dua
Gula dan
garam secukup rasa
Sedikit minyak sapi
1 sudu besar rempah kuzi
3 ulas bawang putih - Cincang
5 ulas bawang merah – hiris nipis
1 cm halia.
PROSES PENYEDIAAN
Tumis bawang merah dengan minyak sapi.
Setelah naik bau masukan bawang putih dan
halia. Biarkan sehingga kekuningan.
Kemudian masukan rempah kuzi . Apabila agak
garing masukan air,daging ,kentang.tomato sup.
Biarkan kesemua mendidih dan daging empok
baru lah di perisakan dengan garam dan sedikit gula untuk imbangkan rasa .
No comments:
Post a Comment