Sunday, November 05, 2017

RESEPI DAGING GULAI AIR

Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.
BAHAN BAHAN
600 gm daging
5 biji ubi kentang
4 sudu besar Kimball soup
2 biji tomato
1 labu bawang besar
2 tangkai cili merah / hijau – di belah dua
Gula dan garam secukup rasa
Sedikit minyak sapi
1 sudu besar rempah kuzi
3 ulas bawang putih -   Cincang
5 ulas bawang merah – hiris nipis

1 cm halia.

PROSES PENYEDIAAN
Tumis bawang merah dengan minyak sapi.

Setelah naik bau masukan bawang putih dan halia. Biarkan sehingga kekuningan.

Kemudian masukan rempah kuzi . Apabila agak garing masukan air,daging ,kentang.tomato sup.

Biarkan kesemua mendidih dan daging empok baru lah di perisakan dengan garam dan sedikit gula untuk imbangkan rasa .

No comments:

Post a Comment