Sotong ialah
sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300
spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel
yang biasanya lebih panjang.
BAHAN-BAHAN
o
Sotong
secukupnya
o
2 biji limau
nipis (diperah airnya)
o
Sedikit daun
ketumbar (dipotong halus jika suka)
o
1 labu
bawang besar (dihiris halus)
o
3 sudu
besar sos ikan
o
1 sudu besar
gula
o
1 sudu kecil
garam (secukup rasa)
o
3-5 biji
Cili padi (ikut pedas)
o
1 biji
tomato (dipotong kecil)
o
1 batang
serai (dihiris halus)
o
Sedikit
karet sebagai hiasan (dipotong dadu)
o
Sedikit
udang kering (ditumbuk, jika suka)
CARA-CARANYA:
1. Bersihkan sotong dan rebus sehingga masak. Jangan lama nanti isinya mengecil. toskan dan potong bulat.
2. Masukkan bawang besar , cili api, garam, air asam limau nipis, gula, serai , udang kering, sos ikan, daun ketumbar dan dikacau dalam mangkuk.
3. Gaul rata. Rasa masin tawar, masam …kalau dah secukup rasa masukkan sotong dan lobak. Siap untuk dinikmati
1. Bersihkan sotong dan rebus sehingga masak. Jangan lama nanti isinya mengecil. toskan dan potong bulat.
2. Masukkan bawang besar , cili api, garam, air asam limau nipis, gula, serai , udang kering, sos ikan, daun ketumbar dan dikacau dalam mangkuk.
3. Gaul rata. Rasa masin tawar, masam …kalau dah secukup rasa masukkan sotong dan lobak. Siap untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment