Tuesday, November 07, 2017

RESEPI SOTONG KERABU

Sotong ialah sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300 spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel yang biasanya lebih panjang.
BAHAN-BAHAN
o   Sotong secukupnya
o   2 biji limau nipis (diperah airnya)
o   Sedikit daun ketumbar (dipotong halus jika suka)
o   1 labu bawang besar (dihiris halus)
o   3 sudu besar  sos ikan
o   1 sudu besar gula
o   1 sudu kecil garam (secukup rasa)
o   3-5 biji Cili padi (ikut pedas)
o   1 biji tomato (dipotong kecil)
o   1 batang serai (dihiris halus)
o   Sedikit karet sebagai hiasan (dipotong dadu)
o   Sedikit udang kering (ditumbuk, jika suka)

CARA-CARANYA:
1. Bersihkan sotong dan rebus sehingga masak.  Jangan lama nanti isinya mengecil. toskan dan potong bulat. 

2. Masukkan bawang besar , cili api, garam, air asam limau nipis, gula, serai , udang kering,  sos ikan, daun ketumbar dan dikacau dalam mangkuk. 

3. Gaul rata.  Rasa masin tawar, masam …kalau dah secukup rasa masukkan sotong dan lobak. Siap untuk dinikmati

No comments:

Post a Comment