Monday, November 06, 2017

RESEPI MEE BANDUNG

Mi Bandung atau Mee Bandung adalah satu masakan dan makanan tradisional yang terkenal yang berasal dari Muar, Johor, Malaysia. Perkataan 'bandung' di dalam namanya berpunca daripada maksud perkataan tersebut yang bererti 'berganda' atau 'berkembar' atau 'berpasangan' di mana sesuatu bergandingan atau bercampuran dengan sesuatu yang lain. Umpamanya seperti 'Sirap Bandung' untuk minuman susu bergandingan dengan sirap berperisa ros ataupun 'Rumah Berbandung' untuk rumah berkembar (semi-D).
BAHAN-BAHAN:
1 paket mee kuning atau 1 kg (dicelur dan toskan)
100 gm udang (dibuang kulit)
100 gm sotong (dihiris)
1 paket bebola ikan (biar sebiji-sebiji)
2 keping fish cake (dihiris)
2 mangkuk air rebusan kulit udang (stok) atau 1 kiub ayam+2 mangkuk air)
5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 biji limau kasturi (belah 2)
2 biji telur
Sedikit sawi, cili merah (dihiris)
daun sup & daun bawang (dihiris)
1 biji tomato (dibelah)
bawang goreng
Garam & minyak masak

BAHAN TUMIS
2 sudu besar cili mesin atau cili boh
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
5 ulas bawang merah (ditumbuk)

CARA MENYEDIAKAN
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih, bawang merah & cili kisar @ cili boh hingga garing.

2. Masukkan stok udang/ ayam dan biarkan mendidih.

3. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram & garam.

4. Biarkan mendidih perlahan-lahan.

5. Masukkan udang, sotong, bebola ikan juga fish cake.

6. Masukkan sawi, hirisan tomato,kemudian pecahkan telur, seakan telur mata kerbau dan masak selama 2 minit.

7. Hidangkan mee yang telah dicelur ke dalam mangkuk

8. Akhir sekali, tuangkan kuah ke atas mee, hias dengan bawang goreng, hirisan cili dan hirisan limau juga daun sup/ bawang.

No comments:

Post a Comment