RESEPI GULAI TEMPOYAK IKAN TALAPIA
Tempoyak dibuat daripada isi buah durian. Isi
durian ini diasingkan daripada bijinya dan ditambah dengan sedikit garam dan
disimpan selama tiga hingga lima hari di dalam suhu bilik untuk proses
penapaian. Tempoyak biasanya tidak dimakan begitu sahaja tetapi selalunya
dibuat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan
patin atau pais ikan tempoyak. Tempoyak sangat terkenal di negeri Pahang dan
Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan patin masak tempoyak
sangat terkenal.
Tempoyak juga terkenal di Indonesia (terutama
di Palembang, Sumatera dan Kalimantan).
SEKADAR HIASAN |
BAHAN-BAHAN:
o
300gm tempoyak
o
1kg ikan tilapia
o
1 biji nanas saiz sederhana - dipotong kecil
o
10 biji cili padi | dipotong kecil dan dibersihkan
o
10 biji cili merah | dipotong kecil dan dibersihkan
o
4 batang serai
o
2 liter air
o
Garam dan gula secukup rasa
Cara Masak
Didihkan air di dalam periuk dan campuran
bahan yang dikisar dan tempoyak. Gaul sebati.
Selepas itu, masukkan nenas dan kacau
sebentar.
Masukkan ikan talapia dan perasakan dengan
garam dan gula secukupnya.
Setelah mendidih, angkat dan hidangkan. Sedia
dinikmati.
Sumber:
rasa.karangkraf.com
No comments:
Post a Comment