Sotong ialah sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300 spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel yang biasanya lebih panjang.
o
600 gm
sotong kembang (yg dah siap rendam)
o
3 senduk
besar cili
o
bawang besar
o
bawang putih blender
o
1 biji
bawang besar ~ potong bulat
o
1 sudu besar
gula
o
garam
secukup rasa
o
serbuk
perasa jika suka
o
secubit
belacan
o
1 sudu kecil
asam jawa berbiji
o
1 cawan air
o
minyak masak
CARA-CARANYA:
1. Sotong kembang dihiris saiz sesuai. Rebus sekejap hingga agak lembut. Angkat dan toskan
2. Panaskan minyak masak ikut jumlah masakan lalu tumiskan cili dan bawang kisar. Tumis sehingga naik minyak.
3. Masukkan jus asam jawa + belacan. Masukkan air, gula, garam dan serbuk perasa serta sotong yang telah ditoskan tadi.
4, Biarkan sambal merenih sambil dikacau sehingga naik minyak. Biarkan sambal secukup rasa dan tambah jika ada yang kurang. Akhir sekali masukkan bawang potong dan kacau hingga bawang layu.
5. Siap untuk dinikmati bersama nasi panas
1. Sotong kembang dihiris saiz sesuai. Rebus sekejap hingga agak lembut. Angkat dan toskan
2. Panaskan minyak masak ikut jumlah masakan lalu tumiskan cili dan bawang kisar. Tumis sehingga naik minyak.
3. Masukkan jus asam jawa + belacan. Masukkan air, gula, garam dan serbuk perasa serta sotong yang telah ditoskan tadi.
4, Biarkan sambal merenih sambil dikacau sehingga naik minyak. Biarkan sambal secukup rasa dan tambah jika ada yang kurang. Akhir sekali masukkan bawang potong dan kacau hingga bawang layu.
5. Siap untuk dinikmati bersama nasi panas
No comments:
Post a Comment