Sotong ialah
sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300
spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel
yang biasanya lebih panjang.
BAHAN-BAHAN
o
1 ekor
Sotong Torak
o
Garam
o
serbuk kunyit
o
Minyak masak
o
4 bj Bawang
merah, ditumbuk
o
3 ulas
Bawang putih, Ditumbuk
o
1 inci
Halia. ditumbuk
o
4 sb Cili
kisar
o
2 sb Sos
tomato
o
Garam
o
Gula
CARA-CARANYA:
1. Bersihkan sotong dan potong bulat. Lumurkan garam dan kunyit. Goreng sotong sehingga masak.
2. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk sehingga kekuningan.
3. Masukkan cili kisar dan goreng sehingga cili masak.
4. Masukkan sos tomato dan perasakan gula dan garam.
5. Masukkan sotong dan gaul sehingga rata.
6. siap untuk dihidang.
1. Bersihkan sotong dan potong bulat. Lumurkan garam dan kunyit. Goreng sotong sehingga masak.
2. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk sehingga kekuningan.
3. Masukkan cili kisar dan goreng sehingga cili masak.
4. Masukkan sos tomato dan perasakan gula dan garam.
5. Masukkan sotong dan gaul sehingga rata.
6. siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment