BAHAN BAHAN
o 1- 3 ekor Sotong Torak – tengok saiz sotong
o Garam
o serbuk kunyit
o Minyak masak
o 4 bj Bawang merah, ditumbuk
o 3 ulas Bawang putih, Ditumbuk
o 1 inci Halia. ditumbuk
o 4 sb Cili kisar
o 2 sb Sos tomato
o Garam
o Gula
CARA
MEMASAK:
1. Bersihkan sotong dan potong bulat. Lumurkan garam dan kunyit. Goreng sotong sehingga masak.
2. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk sehingga kekuningan.
3. Masukkan cili kisar dan goreng sehingga cili masak.
4. Masukkan sos tomato dan perasakan gula dan garam.
5. Masukkan sotong dan gaul sehingga rata. siap untuk dihidang.
1. Bersihkan sotong dan potong bulat. Lumurkan garam dan kunyit. Goreng sotong sehingga masak.
2. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk sehingga kekuningan.
3. Masukkan cili kisar dan goreng sehingga cili masak.
4. Masukkan sos tomato dan perasakan gula dan garam.
5. Masukkan sotong dan gaul sehingga rata. siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment