B AHAN
BAHAN
1 sekor ayam
yang dipotong 4
1 1/2 cawan
santan pekat
2 biji
bawang putih
1 labu bwg
besar
2 cm halia
2 cm halia
2 batang
serai
1 camca
kecil ketumbar
1/2 camca
kecil jintan putih
1/2 cawan
tepung beras
sedikit air
asam jawa / asam keping
cili kering
garam dan gula
secukup rasa
CARA MASAK
Kisar bawang, halia, serai, ketumbar, jintan
dan perap ayam dalam tempoh 30 minit atau 1 jam.
Masukkan ayam diperap bersama tepung beras
yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan
Masak sehingga ayam sehingga separuh suku
masak dan kuah agak pekat.
angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan
dlm loyang pembakar. bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau
agak keperangan.
hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah
lebihan tadi.siap
No comments:
Post a Comment