Sunday, November 05, 2017

RESEPI AYAM PERCIK


BAHAN BAHAN
1 sekor ayam yang dipotong 4
1 1/2 cawan santan pekat
2 biji bawang putih
1 labu bwg besar
2 cm halia
2 batang serai
1 camca kecil ketumbar
1/2 camca kecil jintan putih
1/2 cawan tepung beras
sedikit air asam jawa / asam keping
cili kering
garam dan gula secukup rasa

CARA MASAK
Kisar bawang, halia, serai, ketumbar, jintan dan perap ayam dalam tempoh 30 minit atau 1 jam.

Masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan
Masak sehingga ayam sehingga separuh suku masak dan kuah agak pekat.

angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar. bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.

hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi.siap

No comments:

Post a Comment